- Koenigsegg er «fasade» i spill om Saab

Norske og amerikanske investorer står bak . Penger er det nok av, skriver svensk næringslivavis.

 SAAB NESTE?  Fredrikstad-designeren Bård Eker (til venstre) og bilgründer Christian von Koenigsegg presenterer et av de svensk-norske "eggene" i Dubai. Foto: LEIF STANG.
SAAB NESTE? Fredrikstad-designeren Bård Eker (til venstre) og bilgründer Christian von Koenigsegg presenterer et av de svensk-norske "eggene" i Dubai. Foto: LEIF STANG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den svenske sportsbilprodusenten Koenigsegg brukes som «varemerke» for en gruppe investorer som vil overta kriserammede Saab. Bak merket står norske og amerikanske investorer, skriver Dagens Industri.

Fredrikstad-mannen Bård Eker har siden begynnelsen av året samlet kapital til et framstøt mot Saab, skrev den svenske avisen fredag.

Investorgruppen han leder, skal ifølge di.se ha så godt med penger at de ikke trenger lånegarantier fra den svenske staten.

Bård Eker driver selskapet Eker Design, som i sin tur eier 49 prosent av aksjene i Koenigsegg.

- Selve Koenigsegg og deres administrerende direktør Christian von Koenigsegg har ingen ting med handelen å gjøre, het det videre på di.se.

«Varemerke»

- Dette er bare varemerket som pengene samles bak - og penger er det nok av, ifølge DI. Kjøperne skal ha så sterke finanser at de ikke trenger å benytte seg av lånegarantiene som den svenske staten har tilbudt å stille, ble det framholdt.

Flere store norske investeringsselskaper benekter at de overhodet er inne i bildet, skriver nettstedet e24.se med henvisning til Aftenposten.


Aftenposten skrev fredag at spekulasjonene om et norsk engasjement i Saab vekker «undring».

Advokat Guy Lofalk, som leder omorganiseringen av kriserammede Saab, vil ikke kommentere spekulasjonene om at Saabs amerikanske eiere General Motors har valgt Koenigsegg og deres norske støttespillere som kjøpere. Lofalk vil vente til over helgen.


Skeptiske eksperter

- Det kan jeg ikke kommentere akkurat nå, svarer han på spørsmål om ryktene stemmer.

 VENTER PÅ EIERE:  Saab. Foto fra Saab.
VENTER PÅ EIERE: Saab. Foto fra Saab. Vis mer

- Jeg venter foreløpig med å si noe om dette, men i neste uke vil vi få rikelig anledning til å snakke om saken, fastslår Guy Lofalk.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT stiller eksperter flest seg skeptiske til lille Koenigsegg som eier av fabrikken som lager «folkebilen» Saab.

- Saab hadde fått det bedre sammen med et stort bilkonsern, mener kommentatoren Jonas Fröberg på e24.se

- Det høres ikke klokt ut, og er det nok heller ikke. Den lille sportsbilprodusenten som lenge har gått med tap, kjøper Saab - som bare har gått med overskudd to ganger i løpet av de siste 20 årene, skriver Fröberg.


Milliardgjeld

Saab har ifølge TT en samlet gjeld på rundt 10,5 milliarder svenske kroner. Onsdag til uken holdes det akkordforhandlinger i Vänersborgs tingrett i Vest-Sverige, der kreditorene skal gi beskjed om de går med på en nedskrivning av gjelden med 75 prosent.


Hvis kreditorene går med på en slik akkord, kan det bli avgjørende for Saabs framtid.

Tre firedeler av fordringshaverne må si ja, og disse kreditorene må stå for tre firedeler av den samlede gjelden som står igjen etter en akkord - altså nærmere tre milliarder kroner.

Dersom en slik avtale kommer i stand, kan det bli avgjørende for mulige nye eiere som ennå er usikre på om de ønsker å overta Saab. Onsdagen kan dermed bli en skjebnedag for den svenske bilfabrikken. (NTB-TT).

 

 

KOENINGSEGG:  Superbilen som nå vil ha Saab på laget.
KOENINGSEGG: Superbilen som nå vil ha Saab på laget. Vis mer