Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kofferter med gassbeholdere funnet på to togstasjoner

Tysk politi betegner dem som «profesjonelle bomber».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både på togstasjonen i Dortmund og i Koblenz ble det mandag funnet kofferter med propanflasker, melder Der Spiegel.

Ifølge statsadvokat Ina Holznagel inneholdt kofferten, som ble oppdaget på hovedtogstasjonen i Dortmund, en 11-liters butanglassflaske, 4,5 liter bensin og en vekkerklokke, skriver Die Süddeutsche Zeitung.

- Innholdet i kofferten var i stand til å skade og drepe mennesker, sa Holznagel.

Togstasjonen i Dortmund ble evakuert og delvis sperret av etter at en konduktør slo alarm klokken 14.40 i går. Også butikker og hoteller som lå i en omkrets på 200 meter fra togstasjonen ble evakuert før sprengstoffeksperter desarmerte bomben.

Kan være utpressing

Nå er 50 mann ved Dortmund-politiet sysselsatt i jakten på å finne ut hvem som står bak.

Ved siden av et politisk motiv kan det også dreie seg om en utpressingssak, sier leder for politiekspertgruppen Jürgen Kleis til Die Welt. Han holder alle muligheter åpne i etterforskningen:

- Dette kan også være gjerningen til vanlige kriminelle, sier Kleis.

Han omtaler bombekonstruksjonen i Dortmund som «profesjonell». På grunn av tidssammenfallet mellom de to koffertfunnene undersøkes det nå om det dreier seg om terrorhandlinger.

PROFESJONELL: Ekspertene som desarmerte bomben på togstasjonen i Dortmund betegnet den som «profesjonell». Her viser etterforskningsleder Christian Vosskuehler frem gassbeholderen. Foto: EPA/Scanpix
PROFESJONELL: Ekspertene som desarmerte bomben på togstasjonen i Dortmund betegnet den som «profesjonell». Her viser etterforskningsleder Christian Vosskuehler frem gassbeholderen. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Det er ennå uklart om kofferten med propangassbeholder som ble oppdaget på Koblenz var en bombe, og om det var en sammenheng mellom de to koffertene.

Attentatforsøk i 2003

Det er ikke første gang den tyske jernbanen blir brukt som arena for utpressing. I 2003 prøvde en tysk ingeniør å gjennomføre et bombeattentat mot sentralbanestasjonen i Dresden.

I juli i fjor ble mannen dømt til 12 års fengsel for å ha forsøkt å presse Deutsche Bank for 110 millioner euro.

image: Kofferter med gassbeholdere funnet på to togstasjoner
<B>KONDUKTØREN VARSLET:</B> Det var konduktøren ombord på Dortmund-toget som oppdaget den forlatte kofferten. Togstasjonen ble evakuert og delvis sperret av.
<B>SAMMENHENG:</B> Etterforskerne undersøker nå sammenhengen mellom denne kofferten som ble funnet i Dortmund og den som ble funnet i Koblenz.