UVENTET BAGASJE: Dette synet møtte tollerne da de scannet kofferten som en 19 år gammel kvinne forsøkte å ta med seg over grensa mellom Nord-Afrika og Spania. En åtteårig gutt fra Elfenbenskysten lå sammenkrøpet i kofferten. Foto: Spanske grensevakter / AFP / NTB Scanpix
UVENTET BAGASJE: Dette synet møtte tollerne da de scannet kofferten som en 19 år gammel kvinne forsøkte å ta med seg over grensa mellom Nord-Afrika og Spania. En åtteårig gutt fra Elfenbenskysten lå sammenkrøpet i kofferten. Foto: Spanske grensevakter / AFP / NTB ScanpixVis mer

«Koffertgutten» får opphold i Spania

Faren hadde søkt om familiegjenforening, men tjente 470 kroner for lite i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden fikk spanske grensevakter seg en overraskelse da de scannet bagasjen som 19 år gammel marokkansk kvinne forsøkte å ta med seg over grensa fra Nord-Afrika til Spania.

Sammenkrøpet, og med bind for munnen, lå en 8 år gammel gutt fra Elfenbenskysten inni kofferten.

Nå har spanske myndigheter besluttet at åtteåringen innvilges oppholdstillatelse, ifølge nyhetbyrået AP.

Faren arrestert Den 19 år gamle kvinnen som reiste ifølge med gutten ble arrestert, og det samme ble guttens far, som forsøkte å krysse samme grense et par timer seinere.

Faren, som også fra Elfenbenskysten og jobber på Kanariøyene, innrømmet umiddelbart at 8-åringen var hans sønn.

Men han sier via sin advokat Fernández Díaz, at han ikke ante at gutten befant seg i kofferten.

- Tror du en far ville tillate sin sønn å reise inni en koffert? spør advokat Díaz retorisk ifølge New York Times.

Faren tjente for lite Saken har vekket mye oppmerksomhet i Spania.

Det har kommet fram at faren, som bor i landet, har søkt om familiegjenforening for å kunne være sammen med sønnen, ifølge Politiken. Men siden han ifølge spanske regler tjener 56 euro, eller cirka 470 kroner, for lite i måneden har han fått avslag.

Åtteåringen måtte derfor bli igjen i landsbyen i Elfenbenskysten, der han ble forsørget av farmoren og en 17 år gammel storebror.

Da bestemoren døde ble han overlatt til seg selv. Broren var nødt til å jobbe, og hadde derfor ikke anledning til å ta seg av sin yngre bror,

Farens advokat, Juan Isidro Fernández, har ifølge den danske avisa forklart i retten at gutten var syk og at faren ønsket å få ham til Spania så raskt som mulig.

Han skal ha reist til Elfenbenskysten med rundt 40 000 kroner i kontanter, som han betalte to menneskesmuglere.

- Hadde jeg visst at han skulle pakkes ned i en koffert, hadde jeg aldri gått med på det, har han forklart.

Ekstraordinære omstendigheter Guttens far kom til Spania for ni år siden. Han har fått oppholdstillatelse, og har slått seg ned på Fuerteventura.

Seinere har store deler av familien fulgt etter. Både kona, en sønn på 21 og en datter på 11 bor i Spania.

Åtteåringen befinner seg nå på en institusjon, og myndighetene vil ikke la moren hente ham før en DNA-test foreligger. Faren sitter i varetekt og risikerer åtte års fengsel for menneskehandel.

Innenriksministeriet understreker at åtteåringen har fått oppholdstillatelse på bakgrunn av sakens «ekstraordinære omstendigheter».

Risikerer livet Tusenvis av mennesker forsøker årlig å komme seg fra Marokko og inn i spanskkontrollerte Ceuta.

Mange risikerer livet, da folk stadig forsøker å klatre over det sju meter høye gjerdet som skiller Ceuta fra Marokko. Andre forsøker å gjemme seg i biler, eller å svømme fra Marokko og over til Ceuta. Målet er et bedre liv i Europa.