GÅTT BORT: Kofi Annan var generalsekretær i FN. Foto: Luca Bruno / AP
GÅTT BORT: Kofi Annan var generalsekretær i FN. Foto: Luca Bruno / APVis mer

Kofi Annan er død

Tidligere generalsekretær Kofi Annan ble 80 år gammel. - Det er en stor internasjonal leder vi nå har tapt, sier Kjell Magne Bondevik.

Lørdag kom nyheten om at den tidligere generalsekretæren har gått bort, 80 år gammel.

- I dag sørger vi tapet av en stor mann, en leder og en visjonær, skriver FN-organisasjonen IOM på Twitter.

Kofi Annan gikk bort i sitt hjem i Sveits lørdag etter kort tids sykdom, og kona Nane og barna Ama, Kojo og Nina var ved hans side de siste dagene, opplyses det i en pressemelding fra familien og Kofi Annan Foundation.

- Han vil bli dypt savnet av mange rundt om i verden, så vel som de ansatte i organisasjonen og hans kolleger i FN-systemet. Han vil være i våre hjerter for alltid, heter det i pressemeldingen.

Nobels fredspris

Kofi Annan ble 80 år gammel, og ble født 8. april 1938 i byen Kumasi i Ghana.

Han startet sin FN-karriere som byråkrat i Verdens helseorganisasjon (WHO) før han deretter tjenestegjorde ved FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA). Han ble generalsekretær i FN i 1997, og satt fram til 2006.

Kofi Annan ble tildelt Nobels fredspris i 2001. Nobelkomiteens begrunnelse var bygget på FN og Annans arbeid for en bedre organisert og fredeligere verden. Han har også mottatt Torstein Dales minnepris av Røde Kors.

Den tidligere generalsekretæren giftet seg med den svenske juristen og kunstneren Nane Maria Lagergren i 1984.

PÅ TUR: Kjell Magne Bondevik og FNs generalsekretær Kofi Annan ferierte sammen i Lofoten i 2003. Foto: Vibeke Birkeland Johansen / SCANPIX
PÅ TUR: Kjell Magne Bondevik og FNs generalsekretær Kofi Annan ferierte sammen i Lofoten i 2003. Foto: Vibeke Birkeland Johansen / SCANPIX Vis mer

- Trist og overraskende

- Det var veldig trist og overraskende og høre om hans bortgang. Kofi var en god venn. Jeg visste at han var sjuk i sommer siden han ikke kunne komme i Thorvald Stoltenbergs bisettelse. Men jeg visste ikke at det var så alvorlig, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Han forteller videre at de to hadde mye med hverandre å gjøre under Irak-krisen i 2003, og at Annan ble veldig sliten av den bitre striden den medførte i FNs sikkerhetsråd. Derfor inviterte Bondevik ham med på fottur i Lofoten.

- Vi tok med ektefellene våre og gikk på tur. Da kom vi veldig nær hverandre og ble gode venner. Den kontakten har vi opprettholdt.

Bondevik møtte Annan sist på kontoret hans i Genève i mars, og forteller at han da virket å være i fin form og at de faktisk diskuterte viktigheten av å trene.

- Han elsket å gå i fjellet og la stor vekt på å holde seg i form i en alder av 80 år. Derfor var det en veldig trist og overraskende beskjed å få.

Bondevik forteller at hans gode venn kunne virke lavmælt og mild, men at han utstrålte autoritet og hadde en aura rundt seg.

- Han hadde et relativt lite kontor i Genève og jeg husker at han hadde en byste vi i Oslosenteret ga ham i gave i 2016 på fremtrende plass på pulten. Han sa at han tenkte mye på oss, sier Bondevik, og legger til:

- Han var etter mitt syn en av de aller beste generalsekretærene FN noen gang har hatt. Han ledet organisasjonen på en god måte og jeg hadde selv glede av å jobbe under ham. Det er en stor internasjonal leder vi nå har tapt.

KOFI ANNAN: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er død, 80 år gammel. Video: CNN Vis mer

- Lavmælt mann

Jan Petersen var utenriksminister i Norge fra 2001 til 2005. I deler av denne perioden hadde også Norge formannskapet i FNs sikkerhetsråd. I denne perioden møtte han ofte Annan.

- Det man husker ham for, er hans formidable karisma og hans evne til rimelige og fornuftige løsninger. Han var en lavmælt mann, men på den måten nådde han langt ut. Man lyttet alltid intenst til det Annan sa, sier Petersen til Dagbladet.

Han mener Annan kommer til å gå inn i historiebøkene som en av FNs største generalsekretærer. Som person har Petersen utelukkende hyggelige ting å si om Annan.

- Han var en vennlig person, som man følte seg vel i nærheten av, sier den tidligere utenriksministeren.

MØTTES OFTE: Jan Petersen og Kofi Annan møttes ofte da Norge hadde formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Foto: Stephen Chernin / EPA
MØTTES OFTE: Jan Petersen og Kofi Annan møttes ofte da Norge hadde formannskapet i FNs sikkerhetsråd. Foto: Stephen Chernin / EPA Vis mer

- Tap for verden

Statsminister Erna Solberg skriver på Twitter at Kofi Annan var en leder med en mild stemme, et klart budskap og en utrettelig innsats for en internasjonal verden preget av internasjonal lov og humanisme.

- Hans bortgang er et tap for verden, hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, skriver hun.

- MILD STEMME: Her er Kofi Annan og statsminister Erna Solberg under en markering av Oslosenterets 10års-jubileum i mai 2016. Erna Solberg kaller Annan en leder med mild stemme. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
- MILD STEMME: Her er Kofi Annan og statsminister Erna Solberg under en markering av Oslosenterets 10års-jubileum i mai 2016. Erna Solberg kaller Annan en leder med mild stemme. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Tidligere utenriksminister Børge Brende betegner Annan som en «ekte sønn av Afrika» som alltid strakk fram en hånd og rørte mennesker med dyp medfølelse og empati. På Twitter skriver han om en person som kjempet for en fredeligere verden.

- Veldig trist å høre at Kofi Annan er død. En stor internasjonal leder og en god venn, skriver tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik på Twitter.

Vil opprettholde hans verdier

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, skriver at Annans varme aldri må forveksles med svakhet. De to møttes blant annet flere ganger i perioden da Stoltenberg var statsminister.

- FN og verden har mistet en av de store.

- EN AV DE STORE: Ifølge Jens Stoltenberg har verden mistet en av de store. Her er Gro Harlem Brundtland, Kofi Annan og Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsmøte i 2007. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
- EN AV DE STORE: Ifølge Jens Stoltenberg har verden mistet en av de store. Her er Gro Harlem Brundtland, Kofi Annan og Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsmøte i 2007. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sier i en uttalelse til NTB at verden har mistet en uerstattelig personlighet og en politisk kraft av dimensjoner.

- En hel verden vil takke Annan for den han var og alt det han skapte og sto for i sin mangeårige, imponerende innsats for fred, bærekraftig utvikling og menneskerettigheter. Kofi, du vil bli dypt savnet av alle dine nære venner, også i Norge og Sverige, Nanes hjemland, land som jeg vet betydde mye for deg, sier hun.

Brundtland er nestleder i The Elders, som er en gruppe eldre statsledere og fremragende ledere, ledet av Kofi Annan. Hun sier i en uttalelse fra The Elders at de ikke hadde vært der de er i dag uten hans lederskap.

- Vi er knust etter tapet av vår kjære venn og Elder, sier hun.

- Gjennom hele sitt liv arbeidet Kofi utilsiktet for å forbedre livene til millioner av mennesker over hele verden. Mens vi sørger hans bortgang i dag, jobber vi Elders for å fortsette å opprettholde hans verdier og arv i fremtiden.