Kofi Annan i Bagdad

BAGDAG (NTB-Reuters): - Jeg håper jeg forlater Bagdad med en løsning som vil være akseptabel for alle. Jeg er rimelig optimistisk og har tro på at vi vil finne en fredelig løsning, sa FNs generalsekretær Kofi Annan etter at han hadde landet i Bagdad i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKAL SNAKKES TIL FORNUFT: FNs generalsekretær Kofi Annan (til venstre) ble møtt av Iraks utenriksminister Tariq Aziz på flyplassen i Bagdag i kveld.

Annen tilføyde at han hadde en «hellig plikt» til å prøve å dempe krisen i oppgjøret mellom Irak og FN.

Oppgaven generalsekretæren skal klare er å gi FNs våpeninspektører uhindret adgang til alle mulige våpenlagre, slik at det internasjonale samfunnets krav innfris. Bare slik kan Irak unngå et angrep fra den største amerikanske styrken i området siden krigen i 1991.

Møtt på flyplassen

Iraks visestatsminister Tariq Aziz møtte Annan på flyplassen.

- Vi skal gå inn i konstruktive diskusjoner om den nåværende situasjonen, og jeg deler generalsekretærens optimisme om resultatet, sa Aziz.

- Irak ønsker en balansert og rimelig løsning som bevarer Iraks suverenitet, verdighet og nasjonale sikkerhet sammen med gjennomføring av FNs resolusjoner, fortsatte han.

Ifølge en FN-representant vil Annan begynne samtaler med Aziz lørdag morgen. En avtale om samtaler direkte med Saddam Hussein vil bli gjort dersom de første møtene går bra.

Annan har selv sagt at han ikke forventer å tilbringe mer enn to dager i Bagdad. Annans talsmann Ahmed Fawzi sa før Annan kom til Bagdad at jobben hans ikke er å forhandle, men å sikre gjennomføring av FNs resolusjoner.

Amrikansk advarsel

USA, drivkraften bak anstrengelsene for å begrense Saddam Husseins makt siden landet ledet krigen mot de irakiske okkupasjonsstyrkene i Kuwait i 1991, fortsetter presset mot Irak og Kofi Annan.

- Vi håper generalssekretærens reise vil lykkes, men la meg være klar. - hvis diplomatiet feiler, må vi være og er vi forberedt på å handle. Det er Saddam Husseins valg. Vi håper han godtar verdenssamfunnets mandat. Hvis ikke, må han bære ansvaret for konsekvensene, sa president Bill Clinton i går.