Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kofi Annan i trøbbel

Nytt notat viser kontakt med firmaet hvor sønn jobbet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Kofigate

Etterforskningen rundt FNs olje-for-mat-program har allerede felt sjefen for programmet, Benon Sevon. Generalsekretær Kofi Annan havnet også i søkelyset da det ble kjent at ett av firmaene som hadde fått en lukurativ FN-kontrakt, sveitsiske Cotecna, også hadde sønnen Kojo Annan på lønningslista.

Annan forklarte i november i fjor at han trodde forbindelsen mellom sønnen og Cotecna stanset i 1998. Men Kojo Annan fortsatte å få månedlige utbetalinger fra selskapet helt til 2004.

De ubehagelige spørsmålene er om Kofi Annan visste at sønnen jobbet for Cotecna før de fikk kontrakten, og om det var derfor de fikk kontrakten med å overvåke at Irak fulgte FNs direktiver i olje-for-mat-programmet.

FN skal ha betalt 10 millioner i dollar i året til selskapet.

Kofi Annan ble frifunnet for anklagene i den første runden av etterforskningen, men i går dukket det opp et nytt dokument, en epost som indikerer at Kofi Annan hadde vært i dialog med Cotecna før de fikk kontrakten.

FNs generalsekretær har hele tida benektet noen slik forbindelse.

I eposten skriver Cotecnas visepresident Michael Wilson at de «...hadde en kort samtale med SG og hans følge». SG tolkes da til å skulle stå for Secretary General, og meldingen er sendt 4. desember 1998 til tre topper i selskapet.

NYE ANKLAGER:  En epost fra en av visepresidentene i det sveitsiske selskapet Cotecna indikerer at de hadde kontakt før de fikk en lukurativ kontrakt. Annans sønn jobbet for selskapet. Foto: SCANPIX
NYE ANKLAGER: En epost fra en av visepresidentene i det sveitsiske selskapet Cotecna indikerer at de hadde kontakt før de fikk en lukurativ kontrakt. Annans sønn jobbet for selskapet. Foto: SCANPIX Vis mer

Cotecna sier i dag de tviler sterkt på om eposten kan være ekte, og legger til at ledelsen på ingen måte hadde bedt eller godkjent at Wilson skulle ta kontakt med Kofi Annan.

- Det ville vært upassende å kontakte generalsekretæren og spørre om han kunne hjelpe oss med en kontrakt, sier selskapets talsmann, Roger Carroll, til CNN.

Han legger til at Wilson ikke lenger jobber i selskapet, og at han som person hadde en tendens til å overdrive sin egen rolle, slik at man må ta alt han sier med en klype salt.

Wilson, som var en av 20 visepresidenter i selskapet, har ikke kommentert opplysningene. Hans far var diplomat i Ghana og en venn av Kofi Annan. Det var også Wilson som fikk Kojo inn i Cotecna. Kofi Annan skal tidligere ha forklart at han kjente Wilson.

Både det sveitsiske Cotecna og Kojo Annan selv har avvist at han jobbet med olje-for-mat-programmet. Han sluttet i selskapet i 1997, men skal ha fortsatt som konsulent ut i 2004, noe som skal forklare de månedelige utbetalingene.

LEDER ETTERFORSKNIGEN: Paul Volcker ble kritisert for å ha vært for snill mot Kofi Annan i etterforskningen av olje-for-mat-programmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!