- Kofi Annan krenket

Utenriksminister Jan Petersen vil endre loven slik at FNs generalsekretær Kofi Annan, tidligere USA-president Bill Clinton og andre internasjonale storheter som er på besøk i Norge, ikke blir brukt i reklame uten selv å ha samtykket til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en helsides annonse i Aftenposten 3. februar kan det se ut som FNs generalsekretær Kofi Annan med hånda på hjertet går god for elektronikkjeden Elkjøp. Bildet av Annan ble tatt under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo i desember i fjor, og seinere manipulert slik at det ser ut som han utfører den velkjente Elkjøp-bevegelsen - to kjappe klapp med håndflata.

Tidligere president Bill Clinton så ut til å gjøre det samme i fjor vår da han var på norgesbesøk.

Ikke ulovlig

Men verken FN-sjefen eller den tidligere USA-presidenten har solgt seg til Elkjøp.

Forbrukerombudet mener slike annonser ikke er i strid med markedsføringsloven, fordi en kjent person må tåle mer enn en privatperson. Ifølge åndsverksloven er bare personer som «er eller har vært bosatt i riket» beskyttet mot å publiseres offentlig.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet (UD) sier at åndsverkloven imidlertid ikke beskytter utlendinger på besøk i Norge. UD vil ha endret åndsversloven '45c, slik at besøkende får samme rettigheter.

- Det er et hull i åndsverkloven, sier Klepsvik.

«En krenkelse»

UD har derfor sendt et brev til Justisdepartementet og Kulturdepartementet for å be om en lovendring. Kofi Annans kontor er også blitt informert.

«En slik bruk av fotografi er meget uheldig og innebærer en krenkelse av generalsekretæren og FNs integritet og verdighet,» skriver UD.

Dette sier loven

Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke fra den avbildede, unntatt når:

  • avbildningen har aktuell og allmenn interesse.
  • bildet av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet.
  • bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse.
  • eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud.
  • Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår.

UD mener også at en kommersiell utnyttelse av eget bilde er en del av EØS-avtalen, og at denne særnorske regelen derfor er i strid med EØS-regelverket.

- Hvorfor opplever UD dette som problematisk?

- Vi mener det er uheldig fordi det kan skapes et inntrykk av at Kofi Annan er til salgs. Ifølge annonsen kan det se ut som Annan har inngått en avtale med Elkjøp. Annan bør framstå som uhildet og nøytral, sier pressetalsmann Klepsvik i UD.

«I denne forbindelse er det særlig mellomstatlige, ideelle og ikke-kommersielle organisasjoner, med tilhørende integritet og verdighet og med begrensede muligheter for å forsvare seg, som anses å ha legitime beskyttelsesbehov,» skriver UD.

UFRIVILLIG KLAPPING: Utenriksminister Jan Petersen vil ha en slutt på at internasjonale storheter på besøk i Norge blir brukt i reklamesammenheng. Helsidesannonsen der FNs generalsekretær Kofi Annan reklamerer ufrivillig for elektronikkjeden Elkjøp sto på trykk i Aftenposten 3. februar.