Kofi Annan mislyktes i fredsmegling

I dag tidlig trådte fredsplanen i Syria i kraft. Samtidig fortsatte regjeringsstyrkene massehenrettelsene.

INGEN FREDSLØSNING:  FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, ble utnevnt til fredsmekler i Syria av FN og Den arabiske liga. Det er han som har hatt ansvaret for å få regimet til å underskrive en sekspunktsplan, som Syria gikk med på, men som de ikke overholder i dag. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP PHOTO
INGEN FREDSLØSNING: FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, ble utnevnt til fredsmekler i Syria av FN og Den arabiske liga. Det er han som har hatt ansvaret for å få regimet til å underskrive en sekspunktsplan, som Syria gikk med på, men som de ikke overholder i dag. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tidlig klokka seks trådte fredsplanen i Syria i gang. Meningen er at syriske sikkerhetsstyrker skal trekke seg ut av opprørsdominerte byer, og i løpet av de neste 48 timene skal det bli full våpenhvile.

Men planen gikk i vasken allerede før den startet. Ifølge BBC har syriske stridsvogner fortsatt bombingen i provinsen Homs i  morgentimene, og i løpet av natta er det rapportert om sammenstøt på den tyrkiske og den libanesiske grensa.

Bare i går ble det rapportert om mer enn 100 sivile drepte. 

Som forventet Syria-ekspert ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, har tidligere uttalt at han ikke hadde noen tro på at Syria ville holde tidsfristen. Derfor er han lite overrasket over dagens situasjon.

- Dette bekrefter bare hva slags regime vi har med å gjøre. De har ikke vist noen evne til å løse utfordringene, dette er et regime som holde seg ved makta ved hjelp av militær makt og utstrakt voldsbruk, sier han til Dagbladet.

FNs tidligere generalsekretær, Kofi Annan, ble utnevnt til fredsmekler i Syria av FN og Den arabiske liga. Det er han som har hatt ansvaret for å få regimet til å underskrive en sekspunktsplan, som også innebærer at hjelpeorganisasjoner skal få adgang til fri frakt av nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen.

- Har ikke lyktes Leder av Det syriske observatoriet for menneskerettigheter, Rami Abdel Rahman, har tidligere sagt til AFP at denne fredsavtalen er hans siste håp for å unngå borgerkrig, og «fungere ikke den, vil ingen annen plan virke».

Kverme er uenig i dette, og understreker at Annan har et stort ansvar, men at både han og FNs-sikkerhetsråd burde visst at regimet ikke kom til å følge opp avtalen.

- Dette var ikke det siste håpet om å få en løsning i Sryia. Det er tenkelig at regimet bøyer etter, men da må det presses hardere. Det hviler et stort ansvar på Russland og Kina, som må gå sammen med resten av verden og presse dem.

I dag besøker Kofi Annan Tyrkia og Iran, mens syrias utenriksminister er på besøk i Russland, ifølge Al Jazeera. Kverme mener økonomiske sanksjoner kan være en måte å få regimet til forhandlingsbordet på.

- Nå blir Annan nødt til å gå tilbake til Fn og Den arabiske liga og si at dette ikke har lyktes. Så får vi se hva FN foretar seg.

Etter at syriske regjeringssnikskyttere gikk til angrep ved en flyktningleir på grensa til Tyrkia i går sa Tyrkias viseutenriksminister at avtalen var «ugyldig».

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa mandag at tilliten til regimet var borte.

Ber om luftangrep Det eneste som nå kan forhindre en borgerkrig, er luftangrep mot de syriske sikkerhetsstyrkene, hevder Mustafa al-Sheikh. Han er en tidligere general i hæren i Syria som nå leder de syriske opprørsstyrkenes militærråd, ifølge NTB.

- Det trengs ingen langvarig luftinnsats, for 70 prosent av det syriske militæret er allerede nede. Luftangrep vil være et budskap til det syriske folk om at verdenssamfunnet står side om side med dem, sier Sheikh.

SOM FORVENTET:  Syria-ekspert Kai Kverme er ikke overrasket over at Syria fortsetter bombingen i dag. Han mener økonomiske sanksjoner kan få den syriske regjeringen til forhandlingsbordet. Foto: Universitetet i Oslo
SOM FORVENTET: Syria-ekspert Kai Kverme er ikke overrasket over at Syria fortsetter bombingen i dag. Han mener økonomiske sanksjoner kan få den syriske regjeringen til forhandlingsbordet. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer