Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kofi Annan trosser USA

FNs generalsekretær, Kofi Annan, sa i går at det kan bli aktuelt å sende FN-soldater til Irak. Det vil bety at USA i så fall må dele både myndighet og ansvar med FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsatt fall ville USA få vanskeligheter med å få igjennom en ny resolusjon om Irak i Sikkerhetsrådet, slo Kofi Annan fast, ifølge britiske BBC.

USA ønsker at andre land nå bidrar med flere soldater og penger. Men amerikanerne krever å ha kommando også over disse styrkene. Men det går land som Frankrike, Russland, Kina og Tyskland sterkt imot. Sikkerhetsrådet står splittet i saken allerede før teksten til resolusjonen er lagt fram.

Bredere mandat

USA hadde håpet å få Kofi Annan til å tale deres sak i FN. I stedet støtter han nå dem som krever at FN skal få et bredere mandat og større ansvar i Irak.

Hvis det er mulig å sende en FN-styrke til Irak som skal operere uavhengig, men i samarbeid med amerikanere og briter, så kan nei-landene være villig til å sende soldater. I tillegg kan land som India og Tyrkia også bidra.

Trengs soldater?

Storbritannia støtter USA og hevder at det bare er USA som kan lede militærstyrken i Irak effektivt. Frankrike mener at hvis USA ønsker at andre land skal bidra militært, så må amerikanerne også være villig til å dele myndighet og ansvar med dem. Frankrike setter også et spørsmålstegn ved nytten av å sende nye soldater til Irak. Oppgaven i Irak går først og fremst ut på å bygge opp landet igjen. I dag lever for eksempel over halvparten av Iraks befolkning på matrasjoner de får fra FN.

- Det avgjørende spørsmålet er om vi ikke bør revurdere engasjementet i Irak, ikke bare FNs engasjement, men engasjementet til alle parter, sier utenriksminister Dominique de Villepin.

Men den militære styrken i Irak er allerede i høyeste grad multinasjonal. 27 land, deriblant Norge, Danmark, Nederland, Polen, Italia, Spania, Ungarn og Tsjekkia, har styrker i Irak i dag. Fem andre land, blant dem Japan og Thailand, har sagt ja til å sende soldater.

BIDRAR: 1300 spanske soldater er i dag til stede i det sørlige Irak. Spania er en av 27 nasjoner som bidrar med styrker under amerikansk kommando.