Kofi Annans rådgiver innrømmer korrupsjon

- Jeg angrer, sier Jean-Bernard Merimee om pengene han fikk av Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den franske diplomaten, og Kofi Annans rådgiver, Jean-Bernard Merimee, skal ha innrømmet overfor en fransk korrupsjonsdommer at han mottok mer en 1 million kroner av Saddam Hussein, skriver den engelske avisa The Telegraph.

Pengene skal ha vært betaling for bistand i forbindelse med sletting av irakisk gjeld til en marokkansk bank Marimee jobbet i, og skal stamme direkte fra kapitalen Saddam hadde disponibelt under olje-for-mat-programmet FN innstiftet.

Førstemann ut

Ifølge The Telegraph er Merimee den første toppskikkelsen innenfor FN-systemet som har innrømmet å ha mottatt penger fra Saddam. Penger, som etter alt å dømme skulle ha blitt brukt til mat og livnødvendigheter til befolkningen i Irak. Betalingen skal ha blitt utført av visestatsminister Tariq Aziz.

- Jeg skulle ikke gjort det jeg gjorde. Det angrer jeg på, skal Merimee ha sagt i avhør med den franske korrupsjonsdommeren Philippe Courroye 12. oktober.

Pusset opp feriehuset

Merimee var Kofi Annans spesialrådgiver da han mottok bestikkelsene, og bidrar ytterligere til Frankrikes elendige omdømme i forbindelse med olje-for-mat-programmet.

USA har tidligere beskyldt Frankrike for å ha en utenrikspolitikk som er til salgs etter at Frankrike motsatte seg krigen i Irak, og det samtidig ble kjent at franske selskaper hadde fått eksklusive avtaler om oljeutvinning i Irak. Beskyldningene er selvfølgelig tilbakevist av administrasjonen i Paris.

Jean-Bernard Merimee opplyser at han brukte pengene fra Saddam til å pusse opp et feriehus han eier i Marokko. Det er ikke avgjort om Merimee skal straffeforfølges som følge av innrømmelsene.

ANGRER: Jean-Bernard Merimee angrer på at han tok i mot penger av Saddam Hussein.