Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kofi vil ha 6 milliarder

Kofi Annan oppfordrer giverlandene til rask utbetaling av pengene de har lovet, og samtidig stå ved sine løfter på lengre sikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

pix.n

Flodbølgen, som til nå har kostet 150.000 mennesker livet, er den verste naturkatastrofen FN noen gang har vært stilt overfor, sa FNs generalsekretær i en appell på toppmøtet om flodbølgekatastrofen, som åpnet i Indonesias hovedstad Jakarta torsdag.

Verden har til nå lovet hjelp for 3,7 milliarder dollar, tilsvarende over 22 milliarder kroner, til katastrofeområdene.

Det er mer enn hva som trengs til de umiddelbare behov, sa Kofi Annan. Men han understreket at det haster med å omsette løfter i kontante penger. De 977 millioner dollar skal gå til en rekke konkrete prosjekter som skal sikre ofrenes basisbehov de nærmeste månedene.

Annan oppfordret landene til raskt å utbetale sine første bidrag, og samtidig stå ved sine løfter på lengre sikt, for å sikre gjenoppbygging av de raserte områdene.

Presidenter, statsministere og andre ledere fra 26 land og internasjonale organisasjoner deltar på toppmøtet, som skal diskutere koordinering av nødhjelp og støtte til gjenoppbygging i de 11 landene som ble rammet av jordskjelvet og flodbølgen 2. juledag.

Konferansen ble åpnet av vertslandets president Susilo Bambang Yudhoyono. Indonesia er det landet som er hardest rammet av katastrofen, med minst 94.000 døde.

Topplederne møtes med en dyster advarsel fra Verdens helseorganisasjon på bordet:

Hvis ikke de overlevende etter flodbølgen får tilgang til rent vann innen uka er over, kan antall ofre etter katastrofen dobles til 300.000.

Smittsomme sykdommer kan ta like mange liv som flodbølgen, frykter WHO.

Verden har til nå lovet hjelp for 3,7 milliarder dollar, tilsvarende over 22 milliarder kroner, til katastrofeområdene.

FNs generalsekretær Kofi Annan vil på toppmøte komme med en appell om rask utbetaling av rundt 1 en milliard dollar, seks milliarder kroner, til konkrete prosjekter som skal sikre ofrenes basisbehov de nærmeste månedene.

(NTB)

HØYE HERRER: Den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono (t.v.) hilser den amerikanske utenriksministeren Colin Powell (midten) og Jeb Bush, Floridas guvernør velkommen før toppmøtet i Jakarta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media