Kohinoor årets nordmann

Kåret av nyhetsmagasinet Ny Tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mari Kohinoor Nordberg er kåret til Årets nordmann 2007 av nyhetsmagasinet Ny Tid.

- Hun endret Norges selvforståelse da hun kjempet for samboeren, sannheten og rettferdigheten, heter det i Ny Tids utgave som kommer ut fredag.

Kohinoor kom i medienes søkelys da hennes samboer Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo den 6. august.

- Jeg blir rørt, samtidig som jeg er litt usikker på om det ikke er flere som burde delt prisen med meg. For jeg har ikke stått på barrikadene alene, sier Mari Kohinoor Nordberg.

- Kanskje kan dette gjøre flere klar over at hverdagen er ganske annerledes for en del med minoritetsbakgrunn. Og en erkjennelse om at noe må gjøres, fortsetter hun.Mangfold
- I Ny Tid er vi opptatt av å vise det mangfoldet som finnes i Norge. Vi er opptatt av å vise at det finnes mennesker i Norge som blir utsatt for diskriminering. En av dem som tydeligst har vist det i år, er Kohinoor, sier Martine Aurdal, redaktør i Ny Tid.

Kohinoor blir den første som mottar prisen Årets nordmann.

Navnet spiller på debatten om ordet «nordmann», som startet etter at Språkrådet kom med sin kontroversielle definisjon av ordet.

- Språkrådet påsto at for å være nordmann så måtte man nærmest være direkte etterkommer av Harald Hårfagre. Vi mener at det er med på å diskriminere og snevre inn det mangfoldet som finnes i Norge i dag.

Sto på sitt
- Kohinoor sto fram som talefør kvinne med troverdige vitner, forklaringer og bildebevis på at ambulansepersonellets forklaring ikke var riktig. Da de medisinsk og administrativt ansvarlige støttet ambulansepersonellet, sto hun på sitt til de snudde, står det i juryens begrunnelse.

Prisvinneren håper saken vil hjelpe andre.

- For meg virker det som Ola Nordmann fikk opp øynene for den urettferdigheten som finnes her. Jeg startet kampen mest min egen familie, men jeg så jo at den berørte så mange andre her i landet, sier Nordberg.

(NTB)