Kohinoor fastholder anklagene om rasisme

Ber folk ringe taxi i stedet for ambulanse. Samboeren ligger fortsatt i respirator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du utsatt for noe lignende? Tips oss

(Dagbladet.no): Ullevål sykehus beklaget i dag språkbruken ambulansesjåførene brukte da de ikke tok med den hardt skadde Ali Haji Mohamed Farah (37) etter en voldsepisode i Sofienbergparken i Oslo mandag ettermiddag.

Sykeuhset bekrefter at ambulansepersonellet brukte ord som «ditt svin», og «din tulling», men sier de ikke finner noen bevis på rasistisk ordbruk. 

- Prehospital divisjon har gått gjennom all skriftlig og muntlig dokumentasjon i saken, og finner ingen tegn til rasisme i verken språkbruk eller handlemåte, journalføring eller kommunikasjon opp mot nødmeldingssentralen, heter det i et presseskriv.

Farahs samboer Kohinoor Nordberg står fast på at ambulansesjåførene hadde rasistiske motiver.

- Det er ikke troverdig når Ullevål sykehus sier noe annet. Uansett er det helt umenneskelig å kalle en skadet person «svin» fordi han tisser. Og hvis de mener at uttalelsene ikke er rasistiske, så er handlingen rasistisk. De nektet å ta med en skadet person, sier Kohinoor til NTB.

Under pressekonferansen sa sykehuset at ambulansesjåførene hadde fulgt de medisinske prosedyrene for slike tilfeller.

-  Hvordan kan de si det når han fortsatt ligger i respirator og ikke kan puste selv? Jeg fikk beskjed fra sykehuset om at han neppe kommer til å våkne torsdag heller, sier hun.

«FORSVARLIG BEHANDLING»: Ambulansepersonellet lot den hardt skadde mannen ligge, men sier alle medisinske prosedyrer ble fulgt. Foto: CAROLINE DREFVELIN
«FORSVARLIG BEHANDLING»: Ambulansepersonellet lot den hardt skadde mannen ligge, men sier alle medisinske prosedyrer ble fulgt. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

Kohinoor og hennes advokat Abid Q. Raja har anmeldt ambulansesjåførene og polititjenestemennene for tjenesteforsømmelse.

- Jeg synes det er sjokkerende at den øverste ledelsen på sykehuset forsvarer handlingen til ambulansesjåførene, selv om de kritiserer språkbruken. Jeg vil ikke råde folk som er hardt skadet til å ringe etter ambulanse. Ring heller taxi, sier hun.

Helseminister Sylvia Brustad har bedt om å bli orientert i saken.

Farah lå i ettermiddag fortsatt i respirator.

– Legene kan ikke si noe som helst om hvordan dette vil gå, men vi må håpe på et mirakel, sa Kohinoors far Nils Nordberg til Dagbladet.no i ettermiddag.

- FULGTE PROSEDYRENE:</B> Ledelsen ved Ullevål sykehus sier 37-åringen fikk oppfølging etter prosedyrene.
HÅPER PÅ MIRAKEL: - Legene kan ikke si noe om hvordan dette vil gå, sier Kohinoor Nordbergs far Nils Nordberg - kjent forfatter, spesialist på krimlitteratur, instruktør og tidligere sjef for radioteateret i NRK.
ANMELDER AMBULANSEPERSONALET: Advokat Abid Q. Raja sier at mannen ikke kjenner sine næreste og at de vil anmelde forholdet.