Kohl drar Schäuble med seg i gjørma

BERLIN (Dagbladet): Ekskansler Helmut Kohl drar sin etterfølger som partiformann, Wolfgang Schäuble, med seg i korrupsjonsgjørma. Falske regnskaper som skulle skjule Kohls bruk av svarte konti bærer Schäubles underskrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledende politikere i det sosialdemokratiske partiet SPD og i miljøpartiet De Grønne går nå til stormangrep med krav om at Schäuble blir gransket for sin rolle i korrupsjonsskandalen som har rystet det politiske liv i Tyskland de siste par månedene.

Det er overføringene av millionbeløp i kontanter fra kristeligdemokratenes (CDU) forbundsdagsgruppe til partiorganisasjonen i 1997 som kan koste Schäuble både vervet som partiformann og som CDUs kanslerkandidat ved neste valg.

Av 1,14 millioner mark (4,8 millioner kroner) som ble overført, er bare 770 000 mark oppført som «spesielle inntekter» i regnskaper. 372000 mark er sporløst borte.

- Medskyldig

Tysklands fremste ekspert i offentlig rett, Hans-Herbert von Arnim, sier at det er ingen tvil om at disse regnskapene bærer Schäubles underskrift.

- Slik har Schäuble gjort seg medskyldig, sier von Arnim.

Statsadvokaten i Bonn innleder i morgen etterforskningen mot Kohl, som er siktet for økonomisk utroskap. Dersom etterforskningen ender i tiltale, kan CDU bli tvunget til å betale tilbake flere titall millioner kroner som partiet har mottatt i offentlig støtte på falske forutsetninger.

Kohl har i nyttårshelga forskanset seg i sin villa i Oggersheim ved Ludwigshafen. Bare kona Hannelore, hans to sønner og en prest har kontakt med ham.

Tilståelser

Kohl har innrømmet at han i årene 1993- 98 tok imot inntil to millioner mark i kontanter fra anonyme velgjørere. Opplysninger fra partiet tyder på at summen er minst 400 000 mark høyere.