Kohl går av som CDU-leder

Med tårer i øynene overlot Helmut Kohl lørdag ledelsen av CDU til sin etterfølger Wolfgang Schäuble.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed var Kohl-æraen definitivt over, 25 år etter at han først ble formann for kristeligdemokratene og seks uker etter at han tapte valget og måtte gå av som tysk forbundskansler etter 16 år.

Kohl var synlig rørt da hans avgang ble kunngjort av Norman Blum, som var hans arbeidsminister i alle de 16 årene han var statsminister. Kort etter ble 56-årige Schäuble, som Kohl selv hadde pekt ut, valgt til ny partileder.

I en beveget tale til de 1.000 delegatene på landsmøtet til CDU, oppfordret Kohl sitt parti til å holde fast ved sine grunnleggende verdier og konsolidere sin posisjon i det politiske sentrum.

- I et demokrati er makt et mål. Den er nødvendig hvis man vil gjennomføre sine ideer. Men makten må aldri være et mål i seg selv. Vi må ha klart for oss hvilke grunnleggende ideer vi står for, sa Kohl i sin 40 minutter lange tale.

Han sa at mye var forandret i Tyskland i de siste 25 årene, og at mye av det som har forandret seg til det bedre, er kristeligdemokratenes arbeid.

Han rettet flere skarpe angrep mot den nye regjeringskoalisjonen mellom sosialdemokratene SPD og miljøpartiet De grønne.

- SPD står ikke for et nytt sentrum, men for en gammeldags venstrefløyspolitikk, sa Kohl og tordnet mot koalisjonen SPD gikk inn i med kommunistpartiet PDS i Mecklenburg-Vorpommern.

Han innrømmet i talen at han hadde begått feil som statsminister, men han mente at resultatene samlet sett var positive.

Han understreket sin regjerings innsats i kampen for Tysklands og Europas enhet, med gjenforeningen av Tyskland og ØMU, den europeiske pengeunionen, som tidligere syntes som en illusjon.

(NTB)