Kohl i fritt fall

PRAHA (Dagbladet): Eks-kansler Helmut Kohl og det tyske kristeligdemokratiske partiet (CDU) stuper i popularitet etter korrupsjonsskandalen som er rullet opp de siste ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en oppslutning på 41 prosentpoeng, det vil si en framgang på ti, er sosialdemokratene (SPD) nå bare to poeng bak CDU. Dette viser den månedlige meningsmålingen som fjernsynsselskapet ZDF gjennomfører.

CDU mistet 12 prosentpoeng, viser målingen som ble offentliggjort i går kveld.

Mens Kohl for en måned siden var blant tyskernes tre mest populære politikere, rangeres han nå på linje med kommunistpartiets leder Gregor Gysi.

SPD-kansler Gerhard Schröder klatret derimot opp til tredjeplass i popularitet. Både han og partiet er nå i stor framgang, ikke minst takket være skandalen i CDU.

Flertallet av tyskerne (54 prosent) tror ikke på Kohls forsikringer om at pengegavene ikke påvirket hans politikk, men mener at politikerne er bestikkelige.

Denne politikerforakten rammer også sosialdemokratene. Tre av fire spurte tror at også SPD har operert med hemmelige konti.

Kohls etterfølger som CDU-formann, Wolfgang Schäuble, har innrømmet at det så langt er funnet tre millioner mark (rundt 13 millioner kroner) på svarte partikonti. Partilederne frykter at undersøkelsene som nå er satt i gang, vil avdekke langt større summer.