- Den forestående utvidelsen av EU kan komme til å endre Europas politiske og sosiale ansikt gjennom mange tiår, men allerede på toppmøtet i Cardiff kom det store spørsmålet: Hvem skal betale regningen?
- - Dette er ingen krigserklæring. Vi ønsker bare en rettferdig behandling, sier Kohl. Det er likevel nok til å sende sjokkbølger gjennom finansdepartementene i mindre velstående EU-land. Spania, Portugal, Irland og Hellas har i en årrekke nytt godt av store overføringer fra EU. Nå frykter de at pengene i stedet går østover til nye medlemsland etter år 2004.
- Kohls økonomiske sabelrasling er nok i første rekke myntet på tyske velgere, men det betyr ikke at kravet ikke vil bli en realitet. Den tyske samlingen har kostet enorme beløp og etterlatt store deler av landet i arbeidsledighet og fattigdomsfølelse. Det vil tvinge tyske ledere til større sparsommelighet i forholdet til EU og det øvrige Europa.
- Kohl vet at hver eneste D-mark landet hans har lagt igjen i Europa, har bidratt til å øke tysk innflytelse og ikke minst tysk velstand. Tysklands store overføringer har skapt velstand også i giverlandet slik Marshall-hjelpen gjorde det i USA. Problemet for EU er at halvparten av budsjettet går til landbruket, og at resultatet gir mer overproduksjon enn faktisk vekst.
- Det tyske kravet kan tvinge EU-landene og kommisjonen til større sparsommelighet og bedre budsjettrutiner, men før eller siden må EU for alvor drøfte om det er landbruksinteressene, ledet av franske bønder, som skal bestemme utviklingen i Europa.
For det er ikke lenger gitt at regningen for stabilitet og vekst i Europa skal betales med D-mark. Tyskerne betaler en tredjedel av det samlede EU-budsjettet på nærmere 650 milliarder kroner, og forbundskansler Helmut Kohl har gjort det klart at Tyskland ikke lenger vil betale for festen uten å få være med på dansen. Tyskland betaler i år over 90 milliarder kroner mer enn landet får tilbake fra felleskassa i Brussel.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger