Kohl ut i kulda

PRAHA (Dagbladet): Livredde for selv å bli dratt med i korrupsjonsskandalen går lederne i det tyske kristeligdemokratiske partiet (CDU) hardt ut mot tidligere forbundskansler Helmut Kohl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med spottende tilnavn som «Kohliat» og «Don Kohleone» er kolossen som styrte Tyskland i 16 år og CDU i 25 år blitt det politiske Tysklands ensomste mann.

Mens Kohl satt sammen med sine advokater for å forberede forsvarsdokumentene som han i dag skal overlevere påtalemyndigheten, hadde CDU-ledelsen i går krisemøte i Bonn.

Pengevask

Forsamlingen ga Kohl ultimatum om straks å oppgi navnene på dem som han ifølge egne opplysninger har mottatt inntil åtte millioner kroner i kontanter fra.

Ultimatumet ble gitt mens statsadvokaten i Bonn forberedte siktelsen mot Kohl. Den kan bli tatt ut i romjula og kan lyde på både økonomisk utroskap, bedrageri og pengevask.

- Jeg forventer at Kohl vet hva han har å gjøre, at han bøyer seg for vår oppfordring og oppgir navnene, sa CDU-formann Wolfgang Schäuble etter møtet.

Dyp krise

Andre CDU-ledere brukte enda sterkere uttrykk om korrupsjonsskandalen som har kastet det kristeligdemokratiske partiet ut i sin dypeste krise noensinne. Flere av dem frykter for eksistensen til partiet som har styrt Tyskland i det meste av etterkrigstida. De minnes daglig om hvordan mafiakontakter og korrupsjon ødela Italias kristeligdemokratiske parti.

- Vi må løse oss fra Kohl og ta framtida i våre egne hender. Æraen Kohl var over allerede med fjorårets tapte forbundsdagsvalg, skrev CDU-generalsekretær Angela Merkel i avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung i går.

Artikkelen fra den østtyske CDU-lederen, som ofte har takket Kohl for sin politiske karriere, slo ned som en bombe.

Krever oppvask

- Det blir ingen fred, verken politisk eller rettslig, før alt kommer på bordet. Denne saken må oppklares raskt, ellers risikerer partiet å havne på sidelinja i politikken, understreker CDU-nestformann Volker Rühe. Han appellerer til de anonyme giverne om å melde seg.

Rühe, som i flere år var Kohls nærmeste medarbeider som generalsekretær i partiet, frykter at skandalen allerede har ødelagt hans sjanser ved vinterens viktige delstatsvalg i Schleswig-Holstein. Kohl er erklært uønsket i Rühes valgkamp.

ENSOM: CDUs partitopper oppfordrer nå Kohl til å offentliggjøre hvem som har gitt ham penger.