- Kohls æra er over

HANNOVER (NTB-DPA-Reuters): Den sterke sosialdemokratiske seieren i den tyske delstaten Niedersachsen signaliserer at forbundskansler Helmut Kohl vil tape valget i september, sier sosialdemokratenes kanslerkandidat Gerhard Schröder. Han har styrket sin posisjon betydelig etter at han vant delstatsvalget i Niedersachsen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første resultatene er klare, og alt tyder på at han er en klar vinner i det viktige delstatsvalget. I morgen blir han utnevnt til sosialdemokratenes kanslerkandidat.

  - I mine villeste fantasier ventet jeg ikke et resultat som dette, sa Svhröder på en pressekonferanse.

  - Resultatet er et signal om at Kohls æra er over, fortsatte han.

  Prognoser utarbeidet av de to største tv-selskapene ARD og ZDF gir Schröders sosialdemokrater henholdsvis 48,0 og 48,1 prosent av stemmene. Det er en kraftig framgang i forhold til resultatet for fire år siden, og en stor seier for Schröder personlig.

  Hvis resultatene blir bekreftet av den endelige opptellingen, blir dette SPDs beste resultat i delstaten siden den annen verdenskrig.

Kohls motkandidat

SPDs generalsekretær, Franz Müntefering, sa i Bonn i dag kveld at det etter valgresultatet i Niedersachsen er klart at Schröder blir partiets kandidat til å erobre statsminister-still ingen fra Helmut Kohl i september. Beslutningen skal først formelt fattes av partiledelsen i morgen og må deretter bekreftes av partilandsmøtet i april.

  Også partiets leder Oscar Lafontaine ga Schröder sin støtte til høstens valg.

  - Gerhard Schröder er nå kanslerkandidat, sa Lafontaine. Utsagnet innebærer at han har trukket sitt eget kandidatur.

Tilbakegang for CDU

Kristeligdemokratene i CDU ser ifølge ZDFs prognoser ut til å få 36,2 prosent. Det er en tilbakegang sammenliknet med for fire år siden, og et betydelig nederlag for CDUs leder i delstaten, Christian Wulff. Han spådde tidligere i dag at partiet ville få 40 prosent.

  Det venstreorienterte miljøpartiet De grønne så ut til å få nøyaktig 7 prosent, en tilbakegang fra 7,4 prosent i 1994, mens det er uklart om det liberal-konservative FDP kommer over sperregrensen på 5 prosent.

Nederlag for Kohl

Men resultatet er også et tilbakeslag for forbundskansler Kohl, som har opptrådt på 11 valgmøter i Niedersachsen for å svekke Schröder og gi Wulff et så godt resultat som mulig.

  Kohl hadde satset stort på å svekke Schröder slik at han i stedet fikk den mer venstreorienterte og mindre karismatiske Oscar Lafontaine som motstander ved høstens valg. Kohl hadde ingen problemer med å slå Lafontaine i 1994.

  For mange velgere virker Kohls sentrum-høyre koalisjon sliten og ute av stand til å gjøre noe med den rekordstore arbeidsledigheten på over 5 millioner.

Spennende dag

Gerhard Schröder er ifølge meningsmålinger den som vil ha størst sjanse til å beseire Helmut Kohl i høstens valg. Men for å bli nominert framfor sosialdemokratenes partileder Oscar Lafontaine måtte han ha et godt resultat i Niedersachsen.

  - Det er en spennende dag for meg, sa Schröder i dag da han spaserte til valglokalet i sentrum av Hannover, Niedersachsens regjeringssete, fra leiligheten han deler med sin fjerde og mye yngre kone, Doris Schröder-Köpf.

  Schröder hadde for øvrig valgt en form for Jagland-taktikk og høytidelig erklært at han ikke ville forsøke å bli nominert som SPDs kandidat dersom han fikk 2 prosent lavere oppslutning enn ved forrige valg.

<B>TYSKLANDS NYE LEDER?</B> Gerhard Schröder er sosialdemokratenes soleklare kandidat til kansler-stolen etter dagens delstatsvalg i Niedersachsen.