Kohls mareritt

BERLIN (Dagbladet): Helmut Kohl (67) har grunn til å være mer nervøs enn noen gang før i løpet av sine 16 år som tysk forbundskansler. Med populære Gerhard Schröder (53) som sosialdemokratisk kanslerkandidat, kan Kohl-æraen gå mot slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forsmak på høstens forbundsdagsvalg kommer under søndagens lokalvalg i delstaten Niedersachsen.

- Gjør jeg et godt valg og holder stillingen for partiet i delstaten, regner jeg med å bli sosialdemokratenes kanslerkandidat, understreket Schröder da han til enorm jubel avsluttet valgkampen i delstatshovedstaden Hannover i går.

- Taper jeg to prosent eller mer i forhold til Niedersachsen-valget i 1994, trekker jeg mitt kandidatur, varsler han.

Ingen ting tyder på at det skal skje. Dermed har Kohl fått sitt mareritt. I åtte år har Schröder fra sin plass som regjeringssjef i Niedersachsen ventet på å ta spranget til kanslerstolen.

Tysklands Blair

Mannen som ser seg selv som tyskernes svar på Tony Blair, seiler på en medgangsbølge. Han har tvunget SPD-formannen Oskar Lafontaine til at partiets sentralstyre skal utpeke kanslerkandidaten allerede mandag, dagen etter Niedersachsen-valget.

Lafontaine satset på å skyve avgjørelsen foran seg, mens han utnyttet sitt grep om partiapparatet til å utmanøvrere Schröder.

Helmut Kohl var ifølge kilder i det kristeligdemokratiske partiet CDU skråsikker på at Lafontaine skulle lykkes i sin taktikk eller at SPD-lederne skulle ta livet av hverandre politisk.

Det kan vise seg å bli en av taktikeren Kohls groveste feilvurderinger.

Milelangt etter

Meningsmålingene viser at Kohl ligger milelangt etter sin sannsynlige utfordrer i popularitet.

Med en kolossal utholdenhet har Kohl de siste ukene trålet Niedersachsen for å stanse Gerhard Schröder og hjelpe sin mann, Christian Wulff (38).

- Jeg bryr meg ikke om hvem SPD sender i ringen mot meg, trøstet Kohl sine velgere.

Men han får en hard kamp. For første gang siden Willy Brandts og Helmut Schmidts dager tror ikke bare SPD-kadrene selv, men også flertallet tyskere, at det går mot en sosialdemokratisk valgseier til høsten.