Koigi tok flettene

Flere tusen mennesker var til stede da Koigi wa Wamwere ble snauklippet lørdag. Det var tilløp til håndgemeng da mange ville sikre seg biter av verdens mest omtalte fletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAHATI, KENYA (Dagbladet): - Det føles som å bli født igjen. Vi står foran en ny epoke i vårt lands historie. Endelig kan vi nyte retten til fritt å uttrykke oss og leve i fred med hverandre, sa Wamwere etter at de lange flettene var borte.

En høyttalerbil hadde i flere timer kjørt rundt og annonsert det som skulle skje på Jomo Kenyatta High School. Og folk i Bahati strømmet til. En lokal frisørsalong stilte med ikke mindre enn fem frisører. Selvutnevnte sikkerhetsvakter måtte gi opp og la de entusiastiske tilskuerne komme helt fram til frisørstolen. TV-stasjonene sloss med landets aviser om de beste bildene.

Tilgitt

- Jeg har tilgitt alt det onde president Moi har gjort mot meg. Derimot må vi få vite sannheten om alle de politiske mordene i hans presidenttid, sa Wamwere i en tale til forsamlingen.

Det var under et fengselsopphold i 1990 at Wamwere bestemte seg for å la håret gro etter at han var blitt nektet å stelle og klippe håret. En uflidd og langhåret Wamwere passet godt inn i deres ønske om å framstille mannen som terrorist. Da Wamwere svarte at han ikke ville klippe seg før Moi var sparket fra tronen, knyttet han sin egen kamp til mau-mau-geriljaen, frigjøringskjemperne fra 1950-åra. Også disse hadde langt hår.

Museumsgjenstand

Dagbladet spurte Wamwere om hårklippen også symboliserer at den radikale og aktivistiske politikeren nå har blitt mer pragmatisk og tilpasningsdyktig.

- Nei, svarer han kontant. Min politiske overbevisning sitter ikke i håret og jeg vil fortsette å slåss for mine ideer. Det har jeg lovt velgerne, og det løftet holder jeg.

KLIPPE, KLIPPE: Fem frisører måtte til for å kutte flettene som Koigi wa Wamwere har latt vokse siden 1990.
...Som en Harald Hårfagre kunne han endelig klippe seg...
...ettersom seieren var sikret.