Koizumi ny statsminister i Japan

Den reformvennlige politikeren Junichiro Koizumi ble i dag valgt til ny statsminister i Japan. Et klart flertall av representantene i den japanske nasjonalforsamlings annetkammer støttet Koizumis kandidatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annetkammeret er siste og avgjørende instans i utpekingen av regjeringssjef, og Koizumi fikk støtte fra alle tre partier i den japanske koalisjonen, og vant valget med 287 stemmer mot 127 for opposisjonsleder Yukio Hatoyama.

Mange japanere betraktet avgjørelsen som en formsak, etter at Koizumi tirsdag ble kåret til leder for det mektige Liberaldemokratiske parti (LDP). Mange menige LDP-medlemmer mener Koizumi kan redde partiet fra et ydmykende valgnederlag senere i år.

I juli skal japanerne velge nytt førstekammer, og LDP har fryktet at skandalene rundt tidligere statsminister Yoshiro Mori skulle koste partiet valgseieren. Junichiro Koizumi er etter manges mening mannen som kan få partiet over på offensiven igjen.

Annetkammerets valg av ny statsminister må bekreftes av førstekammeret i nasjonalforsamlingen, men dette betegnes som en ren formalitet. Så snart dette var brakt i orden, var det ventet at Koizumi ville presentere sin regjering.

(NTB)