Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kokainanklager mot Frp-kjendisen

LOMÉ (Dagbladet): Frp-kjendisen som sitter fengslet i Togo i Afrika skal være siktet for besittelse av kokain. Hans norske businesskompis skal være siktet for medvirkning til samme forbrytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevdet en høytstående togolesisk tjenestemann overfor Dagbladet i går kveld.

Dermed har saken mot de to norske forretningsmennene tatt en alvorlig vending. Tidligere er det bare kjent at de to skal ha blitt pågrepet med ulovlige walkietalkier i det lille vestafrikanske landet.

Da de to vennene ble arrestert, fant politiet et digert pengeskap i bagasjerommet på leiebilen de kjørte, men det er ikke klart om pengeskapet spiller noen rolle i historien, og i så fall hvilken.

Hemmelig

De to nordmennenes advokat, den framtredende forsvareren og universitetsprofessoren Jean Abi, vil overfor Dagbladet ikke bekrefte narko-siktelsen.

- Sakens dokumenter er hemmeligstemplet, og jeg kan derfor ikke si noe om dette, sa Abi da Dagbladet spurte ham om han kunne bekrefte at de to nordmennene er siktet for besittelse av narkotiske stoffer.

I dag skal Abi møte forhørsdommeren som behandler saken mot Frp-kjendisen og hans kollega. Han håper da å kunne løse saken og å få de to vennene løslatt.

De sentrale myndighetene i Togo benekter fortsatt at det i det hele tatt sitter nordmenn fengslet i landet. Usikkerheten rundt siktelsen og de to nordmennenes status er altså stor.

Uoversiktlig

Forholdene i det afrikanske landet er mildt sagt uoversiktlige. Det er en kjent sak at linjene mellom innenriksdepartementet, påtalemyndighetene og domstolene ikke alltid er like klare.

I går kveld var Dagbladet inne i sentralfengselet i Lomé - Prison Civile, der Frp-kjendisen og kollegaen sitter sammen med 1007 andre fanger, 962 menn og 45 kvinner. Av fangene er 16 utlendinger.

En sval havbris tok brodden fra den dirrende tropeheten. Fengselet og området rundt var mørklagt, med væpnede vakter streifende rundt i skyggene. Bare lave stemmer kom ut fra cellene der fangene sitter.

Vi fikk ikke lov til å besøke fangene eller å ta bilder inne i fengselet, dit de to ble flyttet etter å ha tilbrakt 48 timer på en lokal politistasjon.

De helsemessige og sanitære forholdene i fengselet er dårlige. De to nordmennene får brakt mat inn utenfra hver dag. De må betale for å gå på toalettet. Verken Frp-kjendisen eller hans kamerat snakker fransk, noe som gjør forholdene ekstremt vanskelige for nordmennene.

Pengeskap i bilen

Det var om formiddagen den 20. september at politiagenter fra Togos sikkerhetstjeneste slo til i lobbyen på det ikke særlig fasjonable, men hyggelige hotellet Krimas, som ligger fint til ved strandpromenaden i Lomé.

Nordmennene kom tilbake etter en kjøretur i byen. Det de ikke visste, var at det togolesiske politiet skygget leiebilen deres.

- Da de kom inn i lobbyen, trakk politifolkene pistoler og ropte «opp med hendene - dere er arrestert», forteller resepsjonssjefen Claude til Dagbladet. Nordmennene ble lagt i bakken med ansiktene ned mot marmorgolvet. Deretter ble de ført bort.

Resepsjonssjefen gir sine gjester det beste skussmål.

Frp-kjendisen hadde bodd på hotellet i åtte dager, mens kameraten ble innlosjert tre dager seinere. Men betjeningen har hatt besøk av Frp-kjendisen også tidligere. I begynnelsen av september bodde han tre- fire dager samme sted.

- Vi legger oss ikke opp i hva våre gjester driver med. Men jeg vet at nordmannen var på kjøretur noe lenger inn i landet, sier Claude.

HOTELLVERT: De norske forretningsmennene ble arrestert og lagt i bakken av væpnede politiagenter på hotell Krimas. Her er resepsjonssjefen Claude på rommet der Frp-kjendisen bodde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!