Kokainavsløring i lederkampen

- Jeg angrer dypt, sier Michael Gove, en av favorittene til å ta over etter Theresa May. Han og flere av lederkandidatene erkjenner narkotikabruk.

DEN GANG DA: Michael Gove og Boris Johnson på turné for «Leave»-kampanjen i 2016. På et tidspunkt støttet Gove Johnson, før han i stedet lanserte sitt eget kandidatur. Nå stiller de mot hverandre igjen, og begge har en erkjennelse til felle. Foto: James Fraser / Rex / NTB Scanpix
DEN GANG DA: Michael Gove og Boris Johnson på turné for «Leave»-kampanjen i 2016. På et tidspunkt støttet Gove Johnson, før han i stedet lanserte sitt eget kandidatur. Nå stiller de mot hverandre igjen, og begge har en erkjennelse til felle. Foto: James Fraser / Rex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Storbritannias statsminister Theresa May leverte i går ettermiddag sin oppsigelse til den såkalte 1922-komiteen i det konservative partiet.

Hun er ferdig som både statsminister og partileder, men blir sittende inntil en ny leder er valgt og kan flytte inn i 10 Downing Street.

Den kampen, som avgjøres i juli, er allerede godt i gang. Det er ventet at tolv kandidater vil annonsere sitt kandidatur når den omstendelige prosessen med å velge Mays etterfølger starter på mandag.

Skjelett ut av skapet

En av favorittene i det sjiktet er miljøvernminister Michael Gove. For folk her hjemme er Gove kanskje mest kjent for å ha stått side ved side med Boris Johnson i kampen om å få Storbritannia ut av EU, og som en av «brexit-hardlinerne» i partiet.

Da tidligere London-ordfører Johnson stilte som statsministerkandidat, støttet Gove ham, før han trakk støtten i ellevte time for å stille seg. Begge to tapte til slutt for May den gang.

BRYTER SAMMEN: Etter tre år som regjeringssjef for et land i brexit-kaos, trekker statsminister Theresa May seg. Video: AP Vis mer

- Hva enn karisma er: Jeg har det ikke, sa Gove selv da lederkampen pågikk.

Markedene spår at en lederkamp nå også kan stå mellom de to, utenriksminister Jeremy Hunt og tidligere leder av underhuset, Andrea Leadsom.

Dermed skal skjelettene ut av skapet, og Michael Gove er nå en av dem som velger å fortelle om fortida.

- Jeg tok dop ved flere anledninger i sosiale sammenkomster for mer enn 20 år siden. På den tida var jeg en ung journalist. Det var en feil. Jeg ser tilbake og tenker at jeg ikke ønsker jeg hadde gjort det, sier Gove i et intervju med Daily Mail.

- Jeg tok dop

Bakgrunnen for erkjennelsen er en kommende biografi om 51-åringen fra forfatter Owen Bennett. Ifølge boka ble Gove presset av sine egne rådgivere under lederkampen i Det konservative partiet i 2016. De forsøkte da å forutse hva slags spørsmål han kunne få fra media, da Gove skal ha innrømmet overfor egne rådgivere at han hadde tatt kokain.

- Det som står i boka er korrekt. Jeg tok dop. Det er noe jeg angrer dyp. Dop ødelegger liv. De er farlige og det var en feil, sier han.

Han mener likevel ikke det bør ødelegge for ham i lederkampen.

- Jeg mener ikke at feil man har gjort tidligere i livet diskvalifiserer deg, sier han.

DEMONSTRERTE: Gruppa Extinction Rebellion kledde seg naken midt under brexit-debatten. Foto: Extinction Rebellion/Parliament TV Redigering/Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

Flere erkjennelser

Han er heller ikke den eneste av kandidaten som har erkjent tidligere narkotikabruk. Boris Johnson fortalte til magasinet GQ i 2007 at han prøvde kokain og cannabis som tenåring på Oxford.

- Jeg prøvde det på universitetet og husker det veldig klart. Det hadde ingen farmasøytisk, psykologisk eller noe som helst effekt på meg, sa Johnson ifølge Sky News.

Han erkjente også å ha røyket noen cannabis-jointer.

- Det var ganske trivelig, men nå stiller jeg meg illiberalt til det, sa han.

Utviklingsminister Rory Stewart, som også stiller i lederkampen, har beklaget overfor Sky News at han røyket opium på et bryllup i Iran.

- Det var en idiotisk feil, sier han om hendelsen som skal ha skjedd for 15 år siden. Også utenriksminister Jeremy Hunt har erkjent å ha forsøkt cannabis da han backpacket i India.

Må levere brexit

Lederkampen i Det konservative partiet vil nå foregå til langt ute i juli, og den viktigste oppgaven for partiets nye leder og statsminister vil bli å nøste opp i en brexitprosess som har floket seg fullstendig for britene. EU-skilsmissen er nå utsatt til 31. oktober, men kan fort bli forskjøvet på nytt hvis ingen ny løsning kommer på plass, skriver NTB,

May ble britenes statsminister en snau måned etter at brexitdommen falt i Storbritannia i 2016. Hun møtte motstand av harde brexit-forkjempere i eget parti og EU-vennlige konservative, noe som gjorde veien til en ryddig avskjed med EU vanskeligere.

I 2017 holdt hun nyvalg, en beslutning som omtales som en av hennes største tabber. 62-åringen tapte flertallet i Parlamentet, noe som gjorde at hun heller søkte samarbeid med det nordirske unionistpartiet DUP.

Snaut tre år seinere er fasit at brexit er utsatt, avtalen med EU forkastet tre ganger i Underhuset, og britiske velgere virker enda dypere splittet enn før.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer