Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kokainboss (27) i Oslo avslørt av italienske mafiajegere

Politiet fulgte etter 100 kilo kokain fra Peru hver uke. Kripos slo til i Norge.

LADD PISTOL: I et sofatrekk i den albanske 27-åringens leilighet i Oslo sentrum fant politiet dette våpenet, med fullt magasin og lyddemper. Foto: KRIPOS
LADD PISTOL: I et sofatrekk i den albanske 27-åringens leilighet i Oslo sentrum fant politiet dette våpenet, med fullt magasin og lyddemper. Foto: KRIPOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norsk politi har siktet 18 personer for narkoforbrytelser etter at italienske mafiajegere sammen med Kripos og politi i hele Europa har avdekket en stor internasjonal liga styrt av kriminelle albanere.

- Etterforskningen har slått ut den albanske grupperingen som var under etablering i Norge på oppdrag fra den sentrale, Italia-baserte organisasjonen, sier politiadvokat Marit Formo i Kripos til Dagbladet.

«Operasjon Andromeda» har blitt koordinert av Eurojust, EUs organ for bekjempelse av organisert kriminalitet, og i Norge av Det nasjonale statsadvokatembetet sammen med Kripos.

Etterforskerne kunne i dag for første gang fortelle om den store narkosaken, som også omfatter våpenbeslag og har forgreininger til Italia, Nederland, Belgia, Tyskland, Storbritannia, Litauen, Sverige, Peru, Bolivia og flere andre land.

Lastebåt fra Sør-Amerika
Hovedtilslaget i «Operasjon Andromeda» skjedde på onsdag. Politiet hadde da skaffet  42 arrestordrer, og slo til samtidig med over hundre bevæpnede politifolk med hunder og helikoptre i 16 italienske byer og flere andre steder.

HEMMELIGE ROM: I denne bilen fant tollerne ved Svinesund 4,2 kilo kokain da politiet slo til mot den norske cellen. Foto: TOLLVESENET / KRIPOS
HEMMELIGE ROM: I denne bilen fant tollerne ved Svinesund 4,2 kilo kokain da politiet slo til mot den norske cellen. Foto: TOLLVESENET / KRIPOS Vis mer

Flere pågripelser er ventet de kommende dagene. Etterforskningen har pågått i over to år, forteller kaptein Gian Luca Berruti i den militære politienheten Guardia di Finanza til Dagbladet.

- Hver uke kom 100 kilo boliviansk kokain godt gjemt i en lastebåt fra Peru til havna i Rotterdam, og ble fraktet videre i spesialbygde biler. Politiet har fulgt hvert narkoparti i det skjulte helt til etterforskerne hadde kartlagt hele opplegget og  identiteten til alle de lokale sjefene, sier Berruti.

Ligaen kan ha stått bak smugling av tonn på tonn med kokain, hasj, heroin og ecstasy til store deler av det europeiske markedet.

Mafiapolitiets opprulling foregikk ved hjelp av massiv telefonavlytting, spaning, videoovervåkning og analyser av kryptiske meldinger og samtaler på en rekke språk. Det er nå gjort en rekke beslag av ulike typer narkotika, flere våpen, penger og falske dokumenter.

Tidligere i år har flere av de mistenkte blitt pågrepet uten at den antatte toppsjefen, en albaner bosatt i Antwerpen, forsto at hele den storstilte narkooperasjonen hans var i ferd med å rakne.

«DESIGNERDOP»: I etterforskningen som fulgte i kjølvannet av kokainbeslaget kom politiet på sporet av minst én ny kriminell albansk gruppe i Norge og flere store narkotikapartier.
«DESIGNERDOP»: I etterforskningen som fulgte i kjølvannet av kokainbeslaget kom politiet på sporet av minst én ny kriminell albansk gruppe i Norge og flere store narkotikapartier. Vis mer

Fire i «norsk celle»
Fireav mennene utgjorde den norske cellen i albanerligaen. De var ifølge Kripos i ferd med å danne et godt utviklet distribusjonsnett sammen med kjente kriminelle flere steder i Norge da de ble pågrepet og fengslet i vår:

«Hovedmannen» (27)
Pågrepet på internettkafé i Oslo sentrum 25. april. I en veske i leiligheten hans lå en pistol med lyddemper. Regnes som sjefen i Norge. Siktet for grov narkoforbrytelse og narkoheleri som del av en organisert kriminell gruppe («mafiaparagrafen»), samt ulovlig våpenbesittelse.

• Bygningsarbeider (25)
Pågrepet på flyplass i Gøteborg, etter å ha hentet et stort pengebeløp i Norge. Albaner med adresse i Italia. Siktet for narkoheleri og mafiaparagrafen.

 Italiener (29)
«Sentral narkokurér». Pågrepet på Ørje tollsted 9. mars på vei inn i Norge med 4,5 kilo kokain gjemt i bilen og knyttes til flere andre viktige  smuglerturer. Siktet for innførsel av narkotikaen.

HEROIN: Ni kilo heroin blir knyttet til flere menn som er i ferd med å bli tiltalt.
HEROIN: Ni kilo heroin blir knyttet til flere menn som er i ferd med å bli tiltalt. Vis mer

• Albaner (32)
Pågrepet i Oslo 25. april. Siktet for grov narkoforbrytelse, tyveri, dokumentfalsk og skattesvik.

Hvitvasket i euro
Den videre etterforskningen i Norge førte til pågripelser av ytterligere 14 personer og blant annet beslag av 9 kilo heroin, 6000 tabletter med designerdop og noe amfetamin.

- I tillegg er det avdekket at utbytte på rundt tre millioner  kroner fra narkotikasalg i Norge er vekslet inn i euro. Vår etterforskning resulterte også i pågripelse av en person som var internasjonalt etterlyst fra Sverige. Han er nå utlevert og har fått en lang narkotikadom der, sier Formo.

Det er ventet tiltale mot mange av de involverte i Norge i løpet av kort tid og rettssaker neste år.

URENT MEL I STØVPOSEN: Noe av tablettbeslaget var gjemt på mer eller mindre kreativt vis. Foto: KRIPOS
URENT MEL I STØVPOSEN: Noe av tablettbeslaget var gjemt på mer eller mindre kreativt vis. Foto: KRIPOS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media