Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kokaindømt norsk kvinne i Peru er høygravid

Den 33-år gamle kvinnen fra Vestlandet som nylig ble dømt til over seks års fengsel i Peru. Skal føde i skrekkfengselet før jul.

KUMMERLIG: Slik ser det ut inne i fengselet hvor den høygravidet norske kvinnen sitter. Foto: PRIVAT
KUMMERLIG: Slik ser det ut inne i fengselet hvor den høygravidet norske kvinnen sitter. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIMA/MOLDE (Dagbladet): Den 33 år gamle norske kvinnen fra Vestlandet ble pågrepet på Jorge Chavez flyplassen i Perus hovedstad Lima i mai i år. Nylig ble hun dømt til seks år og åtte måneders fengsel for smugling av tre kilo kokain.

I det samme fengselet sitter også en 25 år gammel Oslo-kvinne som ennå ikke er dømt.

Hun ble tatt måneden etter på den samme flyplassen. Siden pågripelsen har de sittet i det beryktede kvinnefengselet Santa Monica i Lima.

Gravid Akkurat som Stina Brendemo Hagen som er dømt for narkotikasmugling i Bolivia, skal nok en norsk kvinne føde under kummerlige forhold i et sør-amerikansk fengsel. Kvinnen er gravid i sjuende måned og har termin før jul.

- Jeg har besøkt de to i fengselet. Den gravide har nå fått en celle for seg selv. Den andre norske jenta fra Oslo fortalte meg at hun var uskyldig i påstandene om smugling. Den gravide 33-åringen erkjenner sine forhold,  forteller den danske journalisten Carsten Korch til Dagbladet.

Han forteller at fengselet tillater mødre å beholde barnet sammen hos seg på cella til barnet fyller tre år.

- Det virker som de innsatte og betjentene tror hun skal føde et guttebarn, sier han.

Telefonforbud De norske jentene får ikke ta i mot telefoner fra pårørende i Norge, det opplyser fengselet til Dagbladet. Dette på bakgrunn av at kvinnene ikke har ønsket å fylle ut den nødvendige søknaden for å få tillatelse til å besvare innkommende samtaler. I følge fengselet er dtte høyst uvanlig.

- Må føde med håndjern Dagbladet har har i tidligere i denne saken snakket med Tove Johansen som flyktet fra det samme fengselet i 2007. Når hun får høre at 33-åringen skal føde før jul, utbryter hun:

- Herregud, skal hun føde der nede. Det er ikke en opplevelse jeg unner mor og barn.

- Hva innebærer det?

- De som har barn blir flyttet til en egen pavilijon, pavilijong 1A. Men fødselen skjer på en klinikk og dit blir de kjørt i håndjern og jeg har hørt om flere som har født med håndjernene på. Varmt vann til vask spedbarnet får de kun tilgang på om de betaler for det, sier Johansen til Dagbladet.

Kokainrute til Norge Det har blitt en daglig hendelse for narkotikapolitiet ved hovedflyplassen i Lima å arrestere kvinner med to til tre kilo kokain i bagasjen. Mange av dem er europeere. Som hos de to norske kvinnene, er kokainen ofte impregnert inn i klær eller annet tøy.

Mye kan tyde på at Norge er endestasjon for kokain fra Peru og kvinnene som smugler hit til landet, er ikke alltid norsk.

Den 3. mars i år ble en islandsk fembarnsmor arrestert for smugling av to kilo kokain ut fra Jorge Chávez flyplassen i Lima. Den islandske kvinnen sitter nå i samme fengsel som de to norske kvinnene. Hennes bror tror hun var på smugleroppdrag for en norsk mann hun traff via Internett.

GRAVID: Bak murene i dette kvinnefengselet i Lima sitter den norske 33 år gamle gravide kvinnen sammen med en 25 år gammel kvinne fra Oslo. Begge ble arrester på flyplassen  med kokain i sommer.
GRAVID: Bak murene i dette kvinnefengselet i Lima sitter den norske 33 år gamle gravide kvinnen sammen med en 25 år gammel kvinne fra Oslo. Begge ble arrester på flyplassen med kokain i sommer. Vis mer

- Hun var definitivt på smuglertur. Hun har ikke penger til å reise utenlands når hun jobber som ekspeditør på et supermarked. Jeg tror hun gjorde dette på oppdrag for en nordmann hun har blitt kjent med, men jeg vet ikke hvem han er, sier kvinnens bror, Thröstur Sveinsson, til pressan.is

I følge Fréttabladid var fembarnsmoren på besøk i Norge i februar og reiste deretter til Sør-Amerika hvor hun besøkte Argentina, Chile og Peru. Den peruanske avisen Ojo skriver at fembarnsmoren var på vei tilbake til Norge da hun ble tatt Jorge Chávez flyplassen i Lima.

Tre kilo Nyhetsmeldinger fra peruanske aviser, viser at svært mange europeere blir stoppet med rundt tre kilo kokain på vei ut i fra hovedflyplassen i Lima.

30. august ble den engelske tenåringsjenta Salea Kalthun (18) stoppet med 3,5 kilo kokainpå vei hjem til London. Hun ble arrestert sammen med en kanadisk jente som også var i besittelse av samme mengde kokain.

27.september ble tyske Nicole Bartchef (35) arrestert med tre kilo kokain impregnert i bandasjer som var surret rundt kroppen, populært kalt mumie-metoden. Samme dag ble Richard Portus (33) fra Litauen pågrepet med 3,3 kilo gjemt i en bag sammen med tørrmat.

JORGE CHAVESZ INTERNATIONAL: Europa og Norge er destinasjonsmål for kokainen som blir smuglet ut av kvinnelige kurerer fra denne flyplassen.FOTO: AP Photo/Karel Navarro
JORGE CHAVESZ INTERNATIONAL: Europa og Norge er destinasjonsmål for kokainen som blir smuglet ut av kvinnelige kurerer fra denne flyplassen.FOTO: AP Photo/Karel Navarro Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!