Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kokaindømte Rita (53) får komme hjem til Norge etter marerittet i Ecuador

Flyttes fra fengsel i Ecuador til soning i Norge.

TI KVINNER I SAMME CELLE: Den 53 år gamle kvinnen fra Vest-Agder måtte tidligere dele celle med ni andre kvinnelige fanger. Det går på helsa løs, opplyste kvinnens sønn til Dagbladet i fjor. Foto: Privat.
TI KVINNER I SAMME CELLE: Den 53 år gamle kvinnen fra Vest-Agder måtte tidligere dele celle med ni andre kvinnelige fanger. Det går på helsa løs, opplyste kvinnens sønn til Dagbladet i fjor. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått over tre år siden den tidligere ustraffede bestemora, Rita Grimestad fra Marnardal i Vest-Agder, ble stoppet med tre kilo kokain i en koffert på vei fra Ecuador til hjemlandet.

Grimestad ble dømt til ti års fengsel for forsøk på kokainsmugling, men i slutten av desember åpnet myndighetene i Ecuador for at kvinnen kunne overføres fra fengsel i Ecuador til soning i Norge. Det skjer nå, melder VG.

- Hun var strålende fornøyd. Dette har hun ventet på lenge. Hun kunne nesten ikke få reist fort nok og det var en lettelse, sier Grimestads norske advokat, Nils Anders Grønås, til avisa.

Ifølge VG satte kvinnen seg på et fly i retning Norge, sammen med norsk politi, sent tirsdag kveld. Ifølge VG formidler familien at de er lettet over at hun nå er på vei til hjemlandet etter det tre år lange marerittet.

- Hun har fått uvurderlig hjelp i denne prosessen med å bli overflyttet til norsk fengsel fra sin lokale advokat i landet og fra en norsk statsborger i landet. Vedkommende vil ikke ha noen oppmerksomhet om sin rolle, sa advokat Nils Grønås til Dagbladet i desember.

Nå går turen videre til Bredtveit kvinnefengsel, hvor hun skal sone resten av den ti år lange dommen - som hun opprinnelig fikk i september 2014, skriver VG.

Skulle møte «nettkjæreste»

Det var i februar 2014 at den nå 53 år gamle tidligere ustraffede bestemora ble stoppet med tre kilo kokain i en koffert på flyplassen Mariscal Sucre i hovedstaden Quito. Kvinnen var da på vei hjem fra det søramerikanske landet til Norge.

Hun har forklart at hun var i Ecuador for å treffe en angivelig kjæreste hun hadde truffet på nettet.

Dommen for forsøk på kokainsmugling ble ti års fengsel.

- Dette er en trist sak fra ende til annen. Hun hadde noen helseutfordringer fra før, og de har blitt verre i løpet av de snart tre årene selv om hun har fått den hjelpen noen kan forvente i et fengsel i Ecuador, har kvinnens norske forsvarer tidligere sagt til Dagbladet.

- Kjent bedrager

Fra sin karriere i politiet kjenner han til saker med norske statsborgere og spørsmål om overflytting fra fengsler i Sør-Amerika til Norge. Ekspolitimann Grønås har gått opp de synlige sporene til mannen som har satt hans klient i en situasjon det ikke er mulig å dikte opp.

- Timothy Roberts, som han kalte seg da, er en kjent svindler som har lurt kvinner flere ganger før under forskjellige identiteter, sa Grønås.

Rita Grimestad fortalte sin historie til lokalavisa Lindesnes fra fengselet for to år siden.

Hun var skilt og hadde truffet en sjarmerende amerikaner på Facebook. De pratet sammen på Skype daglig.

Så fort han hadde fått pusset opp og solgt en båt han hadde arvet til 24 millioner dollar (om lag 200 millioner kroner), skulle de flytte sammen i Florida.

Skulle få 25 millioner

- KJENT BEDRAGER: Advokat Nils Grønås har gjenfunnet mannen som formidlet kofferten med kokain under flere identiteter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix.
- KJENT BEDRAGER: Advokat Nils Grønås har gjenfunnet mannen som formidlet kofferten med kokain under flere identiteter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix. Vis mer

Og hun skulle få tre millioner euro (25 millioner kroner) for å hjelpe med «håndpenger» underveis.

- Jeg var fryktelig naiv, sa kvinnen til avisa etter at hun hadde fått dommen på ti års fengsel.

Nettkjæresten hadde ikke dukket opp som avtalt på flyplassen i Kristiansand, og heller ikke på flyplassen i Ecuador.

Der dukket det opp en annen kar, som beklaget at Timothy Roberts var lagt inn på sykehus.

Vikaren kom med en koffert med papirer, som var nødvendige for å selge båten. På flyplassen i Paris på veien hjem skulle det komme en kompanjang, som ville bytte kofferten mot de lovede tre millionene euro.

Narkotikapolitiet i Ecuador hadde merket seg reiseruten og det korte oppholdet i landet.

Solgte bilen - sendte penger

Før kvinnen ble vinket inn på flyplassen på vei ut av landet, hadde hun allerede solgt bilen, lånt og overført mer enn 600 000 kroner til Timothy Roberts.

- De pengene er å regne for tapt, konstaterte advokat Nils Grønås overfor Dagbladet nær tre år etter.