Kokainflom under Pinochet

Den chilenske regjeringshæren og landets hemmelige politi har i snart 20 år smuglet store mengder kokain til Europa og USA. Narkotrafikken begynte under general Augusto Pinochets tid som diktator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske søndagsavisa The Observer har brukt ett år på å undersøke narkotikaflommen fra Chile, og konstaterer at trafikken fortsatt pågår.

Bare i årene 1986 og 1987 fant 12 tonn kokain veien ut av Chile, ofte om bord fly som fraktet våpen til Iran og Irak og som mellomlandet og losset kokainen i Spania.

Styrt fra Sverige

Smuglingen til Europa ble ifølge The Observer styrt av agenter i Pinochets hemmelige politi (DINA), som var stasjonert ved landets ambassader i Stockholm og Madrid.

Kokainen kom fra Colombia, og deler av inntektene fra smuglingen ble brukt til å finansiere DINAs operasjoner mens resten gikk rett i lommene på chilenske generaler.

Blant dem som deltok i smuglingen var den tidligere amerikanske marinesoldaten Frankell Ivan Baramdyka, som ble utvist fra Chile i 1993 og senere dømt i hjemlandet USA.

Amerikansk agent

Baramdyka arbeidet for amerikansk etterretning på begynnelsen av 1980-tallet, og deltok da selv i en topphemmelig smugleroperasjon for å skaffe inntekter til de USA-støttede contras-opprørerne i Nicaragua.

Baramdyka samarbeidet tett med de colombianske kokain-baronene, og overleverte på vegne av dem nærmere 20 millioner kroner til det chilenske konsulatet i Los Angeles i 1984. Dette var betaling for kjemikalier den chilenske hæren hadde solgt til de colombianske kokain-produsenter. Blant personalet på konsulatet var general Pinochets yngste sønn Marco Antonio.

Pinochet-konto

Etter at amerikansk politi ransaket Baramdykas hjem i Los Angeles 1985, flyktet han til Chile der han organiserte en ny smugleroperasjon. Senere samme år ble han rekruttert av Pinochets hemmelige politi, og fikk ansvaret for å overse den chilenske hærens narko-operasjoner.

General Augusto Pinochets rolle i nettverket er aldri fastslått, men i 1997 hadde den daværende forsvarssjefen nærmere 11 millioner kroner på en konto i Riggs Bank i Washington.

Pinochets årslønn som forsvarssjef var knappe 150.000 kroner, så det er høyst betimelig å spørre hvor pengene kom fra.

(NTB)