Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kokainprisene i landet har stupt etter at militæret fikk lov til å skyte ned «narkofly»

En ny lov i Peru gir militæret lov til å skyte ned fly som mistenkes for å smugle narkotika. Nå stuper prisene på cocaplanter.

FÅR SKYTE NED «NARKOFLY»: En ny lov i Peru gir militæret lov til å skyte ned fly som mistenkes for å smugle narkotika. Men i landet som sliter med stor grad av korrupsjon, er det mange som mistenker militæret for å velvillig motta bestikkelser. Foto: AP / NTB Scanpix.
FÅR SKYTE NED «NARKOFLY»: En ny lov i Peru gir militæret lov til å skyte ned fly som mistenkes for å smugle narkotika. Men i landet som sliter med stor grad av korrupsjon, er det mange som mistenker militæret for å velvillig motta bestikkelser. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for rekordstore kokainbeslag de siste årene har den ulovlige narkotikatrafikken i Peru fortsatt å øke. Hver dag smugles enorme mengder med kokain ut av landet. Men nå mener landets regjering at de har funnet en løsning.

Takket være en ny lov i det søramerikanske landet, får nå militæret lov til å skyte ned fly som mistenkes for å smugle narkotika. 

Loven, som trådte i kraft i januar, skal først og fremst stoppe smuglerne fra å fly kokain ut av Perus del av Amazonas og inn i nabolandene Bolivia og Brasil, skriver NTB. 

- Må ty til backpackere Statsminister Pedro Cateriano Bellido sier at selv om ingen fly er skutt ned hittil, ser de en kraftig reduksjon i antall «narko-flyginger». 

- De siste månedene har vi sett at smuglere bruker andre ruter for å transportere narkotikaen. Nå bruker de for eksempel i større grad elvesystemene og backpackere til å transportere stoffene, sa Bellido på en pressekonferanse under den internasjonale konferansen for narkotikakontroll. 

Den nye loven har så langt ikke hatt udelt positive effekter. Mangelen på effektiv transport av cocaplantene har ført til et overskudd i Peru, som igjen har gjort at prisen på plantene har stupt. 

Passerte Colombia I 2010 ble det ifølge en FN-rapport registrert 612.000 mål med kokabusker i Peru. Det plasserte det sør-amerikanske landet foran Colombia som verdens største produsent av kokabusker, planten man lager kokain av.

Da Ollanta Humala ble valgt som president i Peru i 2011 lovet han å prioritere kampen mot narkosmuglerne. De siste åra har regjeringen i landet ødelagt rekordstore mengder med kokablader, og gjennomført 550 sprengningsaksjoner mot provisoriske rullebaner - som smuglerne benytter seg av - i jungelen. 

Men til tross for innsatsen har den ulovlige narkotikatrafikken i landet fortsatt å øke. Mange mener det er landets militærstyrker som må ta på seg ansvaret for økningen.

Militæret i Peru har nemlig lenge hatt ansvaret for å kontrollere jungelregionen Apurimac, der mesteparten av smugleraktivitetene finner sted. Men i landet som sliter med stor grad av korrupsjon, er det mange som mistenker militæret for å velvillig motta bestikkelser. 

Flere kilder nyhetsbyrået Associated Press snakket med i fjor hevder at militæret kan ta betalt inntil 10 000 dollar for å se en annen vei når smuglerflyene beveger seg inn i landet.

- Å gi militæret kontroll over området er som å sette fire gatehunder til å passe på en tallerken med biffkjøtt, sa Wilson Barrantes, en tidligere militærgeneral i Peru, til AP i fjor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart