BOLIVIA: Madeleine Rodriguez (foran) og Stina Brendmo Hagen blir fraktet i håndgjern av politiet utenfor rettslokalene i Cochabamba der de to er siktetfor å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BOLIVIA: Madeleine Rodriguez (foran) og Stina Brendmo Hagen blir fraktet i håndgjern av politiet utenfor rettslokalene i Cochabamba der de to er siktetfor å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Kokainsak med antatte bakmenn i Norge og Bolivia

Politiet mener de har rullet opp et nettverk av bakmenn under etterforskningen av den såkalte Bolivia-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten har sporet det de i bevismaterialet mener er transaksjoner av narkopenger mellom flere personer i Norge og Bolivia.

Mandag kommer saken opp for Oslo tingrett. Da står en kvinne (21) fra Lillesand tiltalt sammen med fire andre personer som politiet hevder har stått bak opplegget. De antatte bakmennene er tiltalt for organisert kriminalitet med en strafferamme på 21 års fengsel.

Rømte fra landet Det er den «norske» delen av den såkalte Bolivia-saken som nå skal for retten. Saken fikk stor oppmerksomhet i mai 2008 da tre norske kvinner ble pågrepet med 22,4 kilo kokain på Jorge Wilstermann International Airport i Cochabamba, 22 mil sørøst for La Paz.

De tre kvinnene var da 17, 19 og 21 år gamle. I februar 2010 kom kvinnen fra Lillesand hjem fra Bolivia, etter å ha rømt fra landet. Hun ble løslatt mot en kausjon på rundt 165.000 kroner i Bolivia, og klarte via kontakter å komme seg til Norge.

Strafferamme på 15 år Den nå 21 år gamle kvinnen har den minst alvorlige tiltalen av de fem med en strafferamme på 15 års fengsel.

I tiltalen heter det at hun har forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og at overtredelsen gjelder et «meget betydelig kvantum». 21-åringen sier hun er uskyldig og er blitt lurt.

Hennes forsvarer, advokat Carl Bore, hevder at 21-åringen ikke har hatt noen kontakt med de øvrige som står tiltalt i den «norske» delen av saken.

- Hun er rett og slett ført bak lyset. De øvrige som er tiltalt er ukjente personer for henne. De kjenner ikke hverandre, sier Bore til NTB.

21-åringens advokat understreker også at politiet ikke har funnet mobilspor hos hans klient som kan knytte henne noe nærmere de øvrige tiltalte i saken.

Rømte til Brasil I slutten av juli ble Stina Brendemo Hagen løslatt mot kausjon, og rømte fra Bolivia til Brasil. Ifølge VG møtte hun opp på den norske ambassaden i Brasilia og søkte om pass, men fikk avslag. Hennes sønn som hun fødte i fengselet i Bolivia, skal ha reist til Norge med Brendemo Hagens mor.

Det var opprinnelig meningen at Brendemo Hagen skulle vitneavhøres via videolink i forbindelse med den «norske» delen av rettssaken, men advokat Bore ser nå i lys av de siste ukenes hendelser helt bort fra hennes vitnestatus.

Organisert kriminalitet Den alvorlige tiltalen fra aktoratets side er et resultat av etterforskningen som Kripos har gjort på tvers av landegrensene. De fire medtiltalte mennene skal ifølge påtalemyndigheten ha organisert smuglerforsøket, samlet inn penger og betalt for narkotikaen.

Når rettssaken i Oslo tingrett starter, er det bare Madelaine Rodriguez (25) av de tre norske kvinnene som ble pågrepet som er igjen i kvinnefengselet i San Sebastian.

(NTB)