Kokainsiktede kan miste støtte hvis barnet hentes

UD gir ekstrahjelp på grunn av barnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/COCHABAMBA (Dagbladet.no): Dagbladet skrev i dag at toåringen som sitter fengslet sammen med sin kokainsiktede mor i Bolivia skal hentes til Norge. Den 21 år gamle morens forsvarer Marius Dietrichson sier i dag til Dagbladet.no at det er usikkert når, og eventuelt avhvem, barnet skal hentes.

Hvis barnet hentes vil det bety at utenriksdepartementet vil redusere sin tilstedeværelse i Cochabamba. Barnet er nemlig UDs hovedfokus.

- Det er ikke vanlig at UD oppholder seg i lengre tid på steder der nordmenn er fengslet, slik som i denne saken. Det er ikke normal prosedyre, men i denne saken har vi valgt å være så lenge på stedet siden et lite barn er fengslet, sier pressevakt Kristin Melsom i UD til Dagbladet.no

Hun sier de tre siktede kvinnene ikke vil miste all støtte, men nå få en mer normal oppfølging fra UD sin side. Over 60 nordmenn sitter for tiden i fengsel i utlandet.

- De kan ikke regne med at representanter fra ambassaden i Buenos Aires vil oppholde seg fast i Cochabamba framover. Vi kan ikke garantere nøyaktig hvordan oppfølgingen blir fremover, men det normale er at vi holder oss informert om sakens videre gang, holder kontakt med advokatene, og noen besøk i fengselet. Det kommer litt an på avstandene, sier Melsom.

Kan få sone i Norge

De tre unge norske kvinnene som sitter i varetekt siktet for å ha forsøkt å smugle 22 kilo kokain ut av landet via flyplassen i Cochabamba, sitter på en større fellescelle med andre fanger i varetekt og på soning.

Kvinnene er fortsatt ikke formelt avhørt, og har kun hatt samtaler med det lokale politiet. Det er ennå ikke avklart når kvinnene skal avgi formell forklaring.

- Jeg vil oppfordre min klient til å forklare seg sannferdig, og vil vurdere å reise til Bolivia for å gi henne råd før forklaringen, sier 21-åringens forsvarer Dietrichson.

MORSDAG BAK MURENE: I går var det morsdag i Bolivia, og alle mødrene i fengselet i Cochabamba fikk utdelt en rød nellik - også 21-åringen som i over ei uke har sittet i fengselet med datteren (2) og sine to medsiktede på 17 og 18 år. Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG
MORSDAG BAK MURENE: I går var det morsdag i Bolivia, og alle mødrene i fengselet i Cochabamba fikk utdelt en rød nellik - også 21-åringen som i over ei uke har sittet i fengselet med datteren (2) og sine to medsiktede på 17 og 18 år. Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG Vis mer

Den norske advokaten til 17-åringen som er siktet i saken tror det skal bli mulig for kvinnene å sone i Norge hvis de blir dømt.

- Jeg mener muligheten for å få dem til Norge er god, gitt at norske myndigheter prioriterer saken. Og det virker det som de gjør, sier advokat Per Sjong Larsen til Dagbladet.

Norsk skuespiller knyttes til saken

Tidligere denne uken skrev Dagbladet.no at et ei norsk jente og kjæresten er i politiets søkelys i forbindelse med kokainsmuglingen i Bolivia.

Jenta er skuespiller og danser, og har spilt i flere norske filmer. Begge skal fortsatt befinne seg i landet.

Sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, bekreftet mandag kveld til Dagbladet at politiet leter etter to andre nordmenn som skal ha vært i Bolivia sammen med de arresterte jentene.

- Vi tror nordmennene tok samme buss som jentene fra Santa Cruz til Cochabamba, sa Sanchez.

Da de andre jentene ble tatt av politiet, skal kjæresteparet ha utsatt hjemreisen. Kripos opplyser til Dagbladet.no i dag at de to personene ikke er etterlyst gjennom Interpol.

SKAL TIL NORGE:</B> Søndag kommer toåringens bestemor til Cochabamba.
MOR: 21-åringen er siktet for å ha forsøkt å smugle et stort parti kokain.