Kokainsiktede kan slippe ut i dag

Møter i retten i Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre kvinnene som er siktet i kokain-saken i Bolivia møter i dag i retten i Cochabamba.

Den kvinnelige dommeren Mitha Montaño skal behandle anken i spørsmålet om de skal holdes i varetekt mens etterforskningen pågår.- Vi håper at dommeren tar anken til følge, slik at jentene slipper å sitte i fengsel mens saken etterforskes. Hvis dommeren derimot avviser anken, må jentene sone varetekten i fengsel til saken kommer opp, sier forsvarer Marco Antonio Lino til Aftenposten.

Må vente på dom

Det kan ta mange måneder før de tre norske jentenes sak kommer opp for den bolivianske domstolen. Bare en tredjedel av alle som soner i San Sebastian-fengselet, der kvinnene sitter, har en dom. Resten sitter uten dom.

- Vi kommer til å kjempe for hennes sak med alle mulige midler. Det er ikke noe som skal være uprøvd. Hun er uskyldig, det er det ingen tvil om. Og det vil komme fram. Alt vil komme for en dag, sa faren til den 18-år gamle siktede til Dagbadet i går.

Han og jentas mor er akkurat ankommet Cochabamba for å bistå datteren.

De tre kvinnene hevder fortsatt sin uskyld, og mener noen må ha plantet kokainet i bagasjen deres.

- Vi er uskyldige. Vi vet ingenting om hvordan dette er havnet i våre bager, sa 21-åringen til Dagbladet fra kvinnefengselet i går. De tre jentene, og toåringen som er i fengselet sammen med mora, har det ifølge 21-åringen stort sett bra.

RETTSMØTE:  De tre narkosiktede norske kvinnene må møte i justisbygningen i Cochabamba i dag. Bildet viser den siktede 17-åringen (t.v.) og 21-åringen. Foto: Arild Vik/Dagbladet
RETTSMØTE: De tre narkosiktede norske kvinnene må møte i justisbygningen i Cochabamba i dag. Bildet viser den siktede 17-åringen (t.v.) og 21-åringen. Foto: Arild Vik/Dagbladet Vis mer

Destruert

De tre jentene ble arrestert på flyplassen i Cochabamba i Bolivia forrige mandag, og i koffertene deres fant politiet flere bager som skal ha inneholdt til sammen 22,5 kilo kokain. Stoffet ble destruert, men politiet mener likevel de har gode beviser i saken.

Samtidig jakter politiet på en norsk skuespiller og kjæresten hennes, som skal ha vært sammen med de tre norske jentene i Bolivia. Skuespilleren er en nær venninne av den fengslede 21-åringen. Ifølge 21-åringen er venninna uskyldig.

Den 17 år gamle jenta er tante til den fengslede toåringen, og søster til 21-åringens ekssamboer. Begge jentene, som kommer fra Oslo og Akershus, skal ha vært i Bolivia tidligere. 18-åringen, som er fra sørlandet, har ikke vært i Bolivia før.

21-åringen skal ha jobbet som modell, og jobbet den siste tida på cafe.

Dersom de tre norske jentene blir dømt i Bolivia risikerer de mellom 15 og 20 års fengsel. Bolivia og Norge er to av 63 land som har ratifisert en avtale om soningsoverføring. Det betyr at kvinnene kan få sone en eventuell dom i Norge. Det er imidlertid ingen automatikk i en slik soningsoverføring.

NARKOSIKTET: Den 18 år gamle siktede fikk sine foreldre ned til Bolivia i går.