Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Narkosiktet nordmann i Colombia risikerer 20 års fengsel

Kokainsiktet nordmann i Colombia kan bli stående uten forsvarer

Hans kolombianske forsvarer vil ikke jobbe hvis ikke nordmannen betaler honorarene.

NARKOTATT: Speedbåten som ble tatt i nærheten av Mexico skal ha vært fullastet med kokain. Politiet mener en tidligere narkodømt nordmann er en av hovedmennene bak. Foto: Colombiansk politi
NARKOTATT: Speedbåten som ble tatt i nærheten av Mexico skal ha vært fullastet med kokain. Politiet mener en tidligere narkodømt nordmann er en av hovedmennene bak. Foto: Colombiansk politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen som i starten av april ble utpekt som en av hovedmennene i en stor kokainsmuglerliga i Colombia, sitter fremdeles varetektsfengslet i havnebyen Cartagena.

Nå risikerer han å bli stående uten forsvarer, i en sak som ifølge mannens norske advokat kan gi en straff på opptil 20 år.

- Han har ikke økonomiske ressurser, opplyser nordmannens kolombianske advokat River Ramírez til Dagbladet.

- Har ikke penger

Advokaten gir klar beskjed om at han bare vil fortsette å jobbe for nordmannen hvis han får dekket advokathonorarene sine. Akkurat dét kan imidlertid vise seg å bli problematisk.

«Jeg er advokaten, og jeg vil fortsette å arbeide forutsatt at de betaler meg honorar», skriver River Ramírez.

Da Dagbladet spør om dette betyr at han ikke vil jobbe mer for sin norske klient fra nå av, svarer han at han ikke kan gi mer informasjon.

Mannens norske advokat, Kjell Myrland, bekrefter at det er problemer med å betale den kolombianske advokaten.

- Det stemmer, sier Myrland.

- Hva kan det føre til?

- Det kan føre til at han ikke får advokat, og Utenriksdepartementet betaler ikke advokat. Familien hans har heller ikke penger til å betale advokat. Jeg prøver å få til en løsning der tingretten [i Oslo, red.anm.] kan betale for at jeg reiser ned, sier Myrland til Dagbladet.

Han bekrefter at nordmannen selv må betale for advokat i straffesaken.

Risikerer 20 års fengsel

Den varetektsfengslede 41-åringen skal ha blitt kalt «Capo Noruego», og var én av 13 personer som ble pågrepet da politiet slo til etter en 17 måneders etterforsking.

- Jeg er jevnlig i kontakt med ham, men det er vanskelig å si noe konkret om status for saken på grunn av språkproblemer med hans lokale advokat, sier Myrland.

På tross av de språklige utfordringene har han klart å få en svært generell siktelse for sin klient. Der heter det at han er siktet for smugling og tilvirkning av 1022 kilo kokain.

- Ifølge kolombiansk lov risikerer han mellom åtte og 20 års fengsel, sier advokaten.

- Eide fem store båter

Ifølge politiet i Colombia har nordmannen vært sentral i å distribuere kokain ut av landet ved å lure turister til å leie seilbåter fylt med narkotika. Dette for å slippe unna kontroll.

Politiet mener mannen hadde gode kontakter i utlandet, og at han var en slags finanssjef i tillegg til å stå for distribusjonen.

- Han gjemte narkotikaen i seilbåter før de ble sendt til land i Asia med speedbåt, sa Jorge Luis Vargas, leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Diji, til avisa Caracol like etter pågripelsen.

Ifølge Vargas er fem store båter, som alle skal ha tilhørt nordmannen, beslaglagt. Disse hadde en verdi på mellom 400 000 og 1,1 millioner kroner.

I grei form

Selv om nordmannen, som tidligere er dømt i en rekke narkotikasaker i Norge, har sittet fengslet i over en måned, har han ifølge den norske advokaten fremdeles ikke blitt avhørt.

Myrland vurderer selv å reise til Colombia for å prøve å få mer klarhet i den videre prosessen i saken.

- Min klient beskriver seg selv som i grei form fysisk og psykisk, sier advokaten.

90 millioner i måneden

Politiet i Colombia mener banden som nordmannen skal ha vært en del av, tjente store penger på den lyssky aktiviteten.

Da pågripelsene ble kjent, ble det samtidig gått ut med at omsetninga skal ha vært på 12 millioner dollar (90 millioner kroner) i måneden.

Colombia er kjent som verdens største eksportør av kokain, og de kriminelle kartellene ligger i daglig krig med myndighetene. Ifølge en FN-rapport eksporterte landet over 860 tonn kokain i 2016.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media