Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kokaintatt nordmann i Colombia narkodømt flere ganger: - Fortalte historier om en seilbåt

Politiet hevder mannen eide fem båter og styrte distribusjonen av kokain til millionverdier.

NARKOTATT: Her blir en speedbåt med det som skal ha vært over 1000 kilo kokain tatt i nærheten av Mexico. Politiet mener en tidligere narkodømt nordmann er en av hovedmennene i ligaen, som kan ha tjent over 90 millioner kroner i måneden på smugling. Foto: Kolombiansk politi
NARKOTATT: Her blir en speedbåt med det som skal ha vært over 1000 kilo kokain tatt i nærheten av Mexico. Politiet mener en tidligere narkodømt nordmann er en av hovedmennene i ligaen, som kan ha tjent over 90 millioner kroner i måneden på smugling. Foto: Kolombiansk politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nordmann ble i går utpekt som en av hovedmennene i en stor opprulling av en kokainsmuglerliga i Colombia.

Mannen skal ha blitt kalt «Capo Noruega» og var én av 13 personer pågrepet etter en 17 måneders etterforsking.

- Eide fem store båter

Politiet mener nordmannen skal ha vært sentral i å distribuere stoffet fra Colombia ved å lure turister til å leie seilbåter fylt med narkotika for å slippe unna kontroll.

- Han gjemte narkotikaen i seilbåter før de ble sendt til land i Asia med speedbåt, sier Jorge Luis Vargas, leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Diji, til avisa Caracol.

Ifølge Vargas er fem store båter beslaglagt. Ifølge ham tilhørte alle nordmannen, og hadde en verdi på mellom 400 000 og 1,1 millioner kroner.

- Overraskende

Advokat Kjell Myrland har representert den 41 år gamle pågrepne nordmannen flere ganger i Norge og fikk beskjed om pågripelsen onsdag av en bekjent av mannen.

- Det er overraskende at han er involvert i en så stor sak, sier Myrland til Dagbladet.

Han forteller at mannen har vært i Colombia tidligere. Ifølge kolombiansk politi ankom han Colombia igjen i 2016 etter å ha sonet en narkotikadom i Norge. Mannen ble da dømt i en hasjsak i en tingrett på Østlandet i 2015, som VG omtalte først i dag.

Siden mener politiet han har skaffet seg minst fem seilbåter og at han har lokket og lurt turister for å smugle store mengder narkotika.

Historier om seilbåt

- Hva har han fortalt at han gjorde der nede?

- Ikke noe spesielt. Han har fortalt lange og innviklede historier om en seilbåt som skulle et eller annet sted, men at de ikke kom seg av gårde, sier advokat Myrland.

- Er det noen spesiell grunn til at han reiste ned sist gang?

- Jeg tror ikke det. Det er fordi han har vært der nede og likt seg der. Det har ikke vært noe veldig alvorlig og oppsiktsvekkende han har vært involvert i her hjemme, sier han.

- Alvorlige anklager

Myrland beskriver anklagene mot mannen som alvorlige, men at han ennå ikke har fått snakket med ham og samtidig er usikker på om han får det.

- Det som nå hvert fall skjer, er jo at han får kontakt med ambassaden. Om han får lov å ringe meg, er jeg usikker på, sier Myrland.

I dommen fra 2015 ble nordmannen dømt til elleve måneders fengsel i en tilståelsesdom for flere narkoforhold. Et av dem var besittelse av 1,5 kilo hasj. I dommen kommer det også fram at mannen er narkodømt fire ganger tidligere, en av gangene for et grovt forhold.

90 millioner i måneden

Politiet mener banden tjente så mye som 12 millioner dollar (90 millioner kroner) i måneden og har ifølge politiet koplinger til Gulfklanen, en av de største organiserte kriminelle grupperingene i Colombia, ifølge politiet.

Sju personer ble i går pågrepet i internasjonalt farvann, nær Acapulco i Mexico, med 1022 kilo kokain om bord i båter.

Videre ble fire pågrepet i bukta utenfor den kolombianske storbyen Cartagena med 450 kilo narkotika. Det var også i denne byen nordmannen skal ha bodd.

Kokainlandet

Politiet mener mannen hadde gode kontakter i utlandet og at han var en slags finanssjef i tillegg til å stå for distribusjonen.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger er arrestert i Colombia. Vedkommende vil tilbys konsulær bistand på vanlig måte, skriver UD i en sms til Dagbladet.

UD skriver også at spørsmål om grunnlaget for arrestasjonen og videre prosess må stilles til kolombianske myndigheter. Dagbladet har torsdag ikke oppnådd kontakt med kolombiansk politi.

​Colombia er kjent som verdens største eksportør av kokain, og de kriminelle kartellene ligger i daglig krig med myndighetene. Ifølge en FN-rapport eksporterte landet over 860 tonn kokain i 2016.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling