HJEMME: 20-åringen fra Lillesand kom hjem til Norge i dag, etter nesten to år i Bolivia. Hun er fremdeles tiltalt for å ha forsøkt å smugle kokain fra Bolivia til Norge. Her er hun sammen med sin mor, Mette Øygarden. Foto: Henning Lillegård
HJEMME: 20-åringen fra Lillesand kom hjem til Norge i dag, etter nesten to år i Bolivia. Hun er fremdeles tiltalt for å ha forsøkt å smugle kokain fra Bolivia til Norge. Her er hun sammen med sin mor, Mette Øygarden. Foto: Henning LillegårdVis mer

Kokaintiltalt (20) rømte fra Bolivia til Norge

Vil ikke dra tilbake til Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En av de tre norske jentene som ble tatt med 22,5 kilo kokain fordelt på tre kofferter i Bolivia i mai 2008 har dratt fra Bolivia.

Dagbladet kan nå avsløre at 20-åringen fra Lillesand kom hjem til Norge i dag.

20-åringens advokat bekrefter hjemkomsten.

- Hun har dratt hjem, og landet i Norge i dag, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.

Meldeplikt20-åringen slapp ut av varetektsfengsel i oktober i fjor mot kausjon.

Siden har hun gått fritt rundt i Bolivia, men hun har hatt meldeplikt for politiet én gang i uka. Hun fikk også tilbake passet sitt etter kort tid.

- Bolivianske myndigheter er ikke forespurt om denne hjemkomsten. Det er en rent personlig beslutning som ligger bak, sier Bore.

Det er derfor uklart hvordan bolivianske myndigheter vil reagere på at 20-åringen nå ikke kan innfri meldeplikten lenger.

Ikke rettferdig20-åringen og hennes familie var svært fortvilet da rettssaken mot henne og de andre nordmennene ble utsatt i Cochabamba i desember.

Bore forteller at dette er årsaken til at Lillesand-jenta nå har bestemt seg for å dra fra Bolivia.

- Familien har innsett at hun ikke kommer til å få noen rettferdig rettssak i Bolivia. Utsettelsen av rettssaken i desember gjorde at vi mistet de siste illusjonene om det, sier Bore.

20-åringens familie hadde tatt med seg fem vitner, advokat og rettstolk til Bolivia i desember, og har lagt store økonomiske ressurser i saken.

Likevel brukte dommeren i Cochabamba bare en halvtime på å bestemme at saken ble utsatt helt til april. Årsaken var angivelig at et av Madeleine Rodriguez' vitner ikke hadde møtt opp.

- Ifølge boliviansk presse skyldtes utsettelsen i desember bestikkelser fra visse tiltalte i den hensikt å trenere saken til foreldelse. Erfaringer viser at slike utsettelser vil kunne skje igjen og igjen, slik at saken ruller og går i årevis i Bolivia uten noen avgjørelse. Det hele ble for mye å bære for 20-åringen, sier Bore.

- ForgiftetAdvokat Bore sier at 20-åringens sikkerhet også har vært avgjørende for at hun nå kommer hjem.

- Hun har levd under kontinerlige drapstrusler. Da hun satt i varetekt, ble hun forsøkt forgiftet. Likevel har bolivianske myndigheter ikke satt i verk noen sikkerhetstiltak for henne, sier Bore.

Rettssaken mot henne og de to andre norske jentene skal etter planen starte i april, og 20-åringen er fremdeles tiltalt i saken.

Men hun akter ikke å sette seg på tiltalebenken i Cochabamba igjen.

- Nei, hun kommer ikke til å dra tilbake til Bolivia i april, sier Bore.

Lettelse20-åringen er ikke siktet i Norge.

Familien har nå informert norske myndigheter om at 20-åringen er hjemme.

- Hun føler stor lettelse over å være hjemme hos sin egen familie etter snart to år i Bolivia, sier Carl Bore til Dagbladet.

KJEMPER: Mette og Hallgeir Øygarden er foreldrene til 19-åringen som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. Advokat Carl Bore (t.v.) bistår familien. Foto: Henning Lillegård
KJEMPER: Mette og Hallgeir Øygarden er foreldrene til 19-åringen som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia. Advokat Carl Bore (t.v.) bistår familien. Foto: Henning Lillegård Vis mer