Køkaos da 20 millioner stemte i Sør-Afrika

ANCs Jacob Zuma ligger an til brakvalg.

ENORME KØER: Ventetida for å stemme var ekstremt lang flere steder, og flere valglokaler måtte forlenge åpningstiden. I tillegg gikk flere tom for stemmesedler og slet med fulle stemmeurner.  Foto: Scanpix
ENORME KØER: Ventetida for å stemme var ekstremt lang flere steder, og flere valglokaler måtte forlenge åpningstiden. I tillegg gikk flere tom for stemmesedler og slet med fulle stemmeurner. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Regjeringspartiet ANC har som ventet en klar ledelse, etter at de første resultatene har begynt å komme inn fra valget i Sør-Afrika, melder NTB.

Valgoppslutninga er rekordartet, trolig opp mot 80 prosent, mener BBC. Dermed kan oppmot 20 millioner ha stemt.

ANCs foreløpige ledelse er bare basert på 23 000 av disse, men bildet som tegnes viser tydelig at de ligger an til å vinne, ifølge NTB.

Rasende mennesker
Den demokratiske alliansen har så langt bare 25 prosents oppslutning. Jakob Zumas ANC har over 50 prosent, mens folkekongressen COPE, som består av utbrytere fra ANC, har så langt bare ni prosent.

Dermed ser ut til å være liten tvil om at Zuma blir landets president, trass kontroversene rundt ham. Bare to uker før valget ble korrupsjonsanklagene henlagt.

Valget er det fjerde siden slutten på Apartheid-regimet for 15 år siden, og gikk fredelig for seg uten rapporter om politisk vold eller skremsel, melder BBC.

Men helt problemfritt var det ikke, grunnet den store oppslutninga. Det ble rapportert om rasende mennesker som reagerte på de enorme køene og den lange ventetiden.

Opposisjon truer med rettssak
Flere valglokalet måtte forlenge åpningstiden utover fristen som var 21.00 lokal tid. Mange steder gikk i tillegg tom for stemmesedler, noe som har fått DA-leder Helen Zille til å rase og true IEC, som organiserier valget, med rettssak.

Hun hevder 24 valglokaler gikk tom for stemmesedler i deler av Gauteng og Cape Town, hvor partiet angivelig har store mengder tilhengere, melder BBC. I flere distrikt manglet de videre stemmeurner med ledig plass.

VINNER TROLIG VALGET: ANCs Jacob Zuma ligger an til en svært solid seier i valget. Her avbildet under brylluped med kona Nompumelelo Ntuli i 2008. Foto: AP/SCANPIX
VINNER TROLIG VALGET: ANCs Jacob Zuma ligger an til en svært solid seier i valget. Her avbildet under brylluped med kona Nompumelelo Ntuli i 2008. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Zille raste også mot beslutninga om å forlenge fristen for å avgi stemmene, som hun mener bare vil gagne ANC. De gikk tidligere på kvelden ut og ville holde valglokalene åpne i distrikter hvor oppslutninga var spesielt høy, ifølge The Times.

- Oppslutninga var flott, men IEC var patetisk. De gikk tom for stemmesedler. De gikk tom for urner. Du forlenger ikke stemmetiden fordi du feilet i gjøre det riktig første gang, raste Zille ifølge avisa.

Kritiske til Zuma
Biskop Desmond Tutu avga sin stemme i Cape Town. Han har beskrevet Zuma som uskikket i presidentrollen, og sa til reportere at mange stemte ANC av gammel vane, melder BBC.

- På grunn av rollen ANC har spilt i kampen, og i de første årene av vår frihet, så har de fleste tendert til å stemme på dem, sa Tutu, og la til at tidene er forandret.

- Nå er det ikke like innlysende. Folk stiller spørsmål, noe som er bra. Det er demokrati, sa Tutu.

Tidligere president de Klerk sa at splittelsen som delte ANC er sunn.

FEIRER: President Jacob Zuma yngste kone, Nompumelelo Ntuli (34) feirer etter at ektemannen avga sin stemme. Det er fortsatt usikkert hvilken av Zumas to koner som vil bli førstekvinne. Foto: AP/Scanpix
FEIRER: President Jacob Zuma yngste kone, Nompumelelo Ntuli (34) feirer etter at ektemannen avga sin stemme. Det er fortsatt usikkert hvilken av Zumas to koner som vil bli førstekvinne. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Jeg tror den partipolitiske situasjonen blir mer konkurranseorientert, sa de Klerk ifølge BBC.

VENTER: Mange steder måtte valglokalene forlenge åpningstida. Foto: SCANPIX
VENTER: Mange steder måtte valglokalene forlenge åpningstida. Foto: SCANPIX Vis mer