Gjenåpning

Køkaos: Folk besvimer

Klokka 16.00 markerte gjenåpningen i Norge. Allerede klokka 20 lørdag kveld var det lange køer utenfor utestedene over hele landet. I Trondheim meldes det at flere har besvimt i køene utenfor utestedene.

FESTSTEMT: I både Oslo og Trondheim er politiet på plass i sentrum, hvor store menneskemengder har samlet seg utenfor byens utesteder. Video: Joakim Halvorsen / Kaja Storrøsten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag klokka 16.00 gikk startskuddet for Norges gjenåpning. Fra og med lørdag ettermiddag var det slutt på krav om bordservering og innslippsstopp på utesteder. Det er heller ingen begrensninger på hvor mange som kan være sammen på arrangementer, og man trenger ikke lenger å holde en meters avstand til andre mennesker.

Over hele landet meldes det lørdag kveld om lange køer og køkaos. I Trondheim har flere besvimt utenfor utestedene, melder Adresseavisen.

HELT KAOS: Fotograf Joakim Halvorsen anslår at det er omlag 2500 mennesker i gata utenfor Downtown i Trondheim. - Det er helt kaos her, sier han. Foto: Joakim Halvorsen
HELT KAOS: Fotograf Joakim Halvorsen anslår at det er omlag 2500 mennesker i gata utenfor Downtown i Trondheim. - Det er helt kaos her, sier han. Foto: Joakim Halvorsen Vis mer

- Det er helt kaos her, med anslagsvis 2500 personer i gata utenfor Downtown. Politiet, brannvesenet og helse er på plass med mange utrykningsbiler, som står i skytteltrafikk. Stemningen er amper, sier fotograf Joakim Halvorsen til Dagbladet.

Lange køer til utestedene

Lørdag kveld, allerede i 20-tida, ble det rapportert om lange køer utenfor utestedet Justisen i Oslo sentrum.

FEST: Etter et og et halvt år med strenge restriksjoner, kunne endelig danseglade osloborgere slå seg løs på dansegulvene. Video: Kaja Storrøsten Vis mer

Ida Bergersen (29) er en av de som sto i køen. Hun var overrasket over synet som møtte henne.

- Jeg trodde ikke det skulle være så lang kø, så tidlig, sier hun til Dagbladet. Hun forteller at køen rakk flere meter bort i gata.

Bergersen sto ca. 30 minutter i kø, før hun og vennene endelig slapp inn.

- Det er veldig god stemning her. Folk er sykt glade. Mange er forventningsfulle og man kan se overtenningen i øynene deres, forteller hun.

LANGE KØER: Utenfor Heidi's Bier Bar står folk i lange køer lørdag kveld. Foto. Kaja Storrøsten
LANGE KØER: Utenfor Heidi's Bier Bar står folk i lange køer lørdag kveld. Foto. Kaja Storrøsten Vis mer

Utenfor det populære utestedet Heidi's Bier Bar ved Rådhuset i Oslo, er stemningen ellevill, foreteller vår reporter på stedet, Kaja Storrøsten.

Storrøsten forteller at køen utenfor er veldig lang, og at flere politibiler har stilt seg opp utenfor Rådhuset.

Utenfor nattklubben Lavvo i Universitetsgata i Oslo, virker det kaotisk, forteller Storrøsten. Lavvo har nå stengt dørene for innslipp.

Storrøsten beskriver at vektere ved utestedene har forsøkt å føre folk vekk fra stedet, da det er voldsomme køer. Flere politipatruljer er på stedet, og en patruljebil er observert kjørende med blålys opp og ned gata.

På utestedet Last Train ringte bartenderen selv politiet fordi situasjoen var helt kaotisk. Dagbladets reporter vitnet at en person spydde på vinduet til utestedet.

- Det var et helvete og akkurat som 2. verdenskrig, sier vakt på Last Train, Tony Hansen, om scenene som utspilte seg i Oslos gater.

- Det var skikkelig kaos, folk er helt kokko. Det var helt forferdelig, legger Hansen til.

ET HELVETE: Tony Hansen, vakt utenfor Last Train i Oslo, beskriver scenene som utspilte seg i gatene som et helvete. Foto: Kaja Storrøsten
ET HELVETE: Tony Hansen, vakt utenfor Last Train i Oslo, beskriver scenene som utspilte seg i gatene som et helvete. Foto: Kaja Storrøsten Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Gulbrandsen, som forteller at politiet først og fremst er til stede for å forebygge.

- Det er veldig mye folk i området, og det har dannet seg lange køer. Vi har også tatt grep for å sperre trafikken, slik at ingen kjører i disse områdene, sier han og legger til:

- Enn så lenge er det relativt god stemning, men folk bør vurdere hvordan de bruker tida si, om de vil stå i kø. Vi oppfordrer til ansvarlighet med tanke på oppførsel og alkoholinntak.

- Trengsel utenfor utestedene

Også flere andre steder i landet rapporteres det om yrende folkeliv i gatene.

I Bergen er gatene stappfulle av mennesker som gleder seg over gjenåpningen.

STAPPFULLE GATER: Utenfor Bergens utesteder er køene lange og folk venter tålmodig på å slippe inn. Foto: Joakim Kvernstuen
STAPPFULLE GATER: Utenfor Bergens utesteder er køene lange og folk venter tålmodig på å slippe inn. Foto: Joakim Kvernstuen Vis mer

Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Eivind Hellesund, sier til Dagbladet at det er svært mye folk i Bergen sentrum.

- Det er trengsel utenfor utestedene og vi har fått meldinger om at flere utesteder har begynt å avvise folk fordi det er fullt. Politiet er på plass i sentrum sammen med vektere, forteller han.

Operasjonsleder anslår at det er et par tusen mennesker i området ved utestedet Ricks, men har ikke fått melding om noen alvorlige hendelser knyttet til den store ansamlingen av mennesker.

- Får nesten ikke puste

Adresseavisen har vært i kontakt med innsatsleder i politiet, Håkon Jørgensen, som forteller at de ble bedt om å bistå vekterne på Solsiden i Trondheim lørdag.

- Det er litt styr der, så vi skal dit for å bistå, sier han til avisa.

Adresseavisen melder også at flere har besvimt i køkaoset utenfor utestedene i Trondheim.

TRANGT: Folk står tett i tett utenfor utestedene i Trondheim sentrum. Foto: Mona Storvik.
TRANGT: Folk står tett i tett utenfor utestedene i Trondheim sentrum. Foto: Mona Storvik. Vis mer

Mona Storvik er en av de som står og venter på at utestedene i Trondheim skal åpne.

- Folk får nesten ikke puste, og det er fortsatt tre kvarter til utestedet åpner, forteller hun.

Operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Solfrid Legdheim, bekrefter overfor Dagbladet at de har fått meldinger om flere personer som har besvimt.

- Alle tilgjengelige patruljer er sendt ut, klare for å gripe inn dersom det trengs. Vi har fått meldinger fra kjente, på at de aldri før har sett så mye folk ute på byen i Trondheim, forteller Legdheim.

BESVIMER: I Trondheim har det kommet flere meldinger om personer som har besvimt i køene til utestedene. Alle tilgjengelige politipatruljer er lørdag til stede i sentrum. Foto: Joakim Halvorsen
BESVIMER: I Trondheim har det kommet flere meldinger om personer som har besvimt i køene til utestedene. Alle tilgjengelige politipatruljer er lørdag til stede i sentrum. Foto: Joakim Halvorsen Vis mer

Politiet i Trøndelag skriver på Twitter at det er mye folk i Trondheim sentrum lørdag kveld, og at det er trengsel i køene ved utestedene.

Politiet i Sør-Vest har på Twitter lagt ut et bilde fra Stavanger, hvor de melder om god stemning i forbindelse med gjenåpningsfesten.

Ida Bergersen har tidligere jobbet for Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer