Kokk (130 kg) er for tykk for oppholdstillatelse

Myndighetene i New Zealand nekter å fornye oppholdstillatelsen hans

FEDME:  New Zealand er et av i-landene i verden med flest overvektige. Illustrasjonsfoto: Toby Melville/REUTERS/NTB SCANPIX
FEDME: New Zealand er et av i-landene i verden med flest overvektige. Illustrasjonsfoto: Toby Melville/REUTERS/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Albert Buitenhuis veier 130 kg og er, ifølge myndighetene, så overvektig at han ikke kan ha en tilfredsstillende helsetilstand. Dermed får han ikke fornyet oppholdstillatese i New Zealand, skriver BBC.

- De har aldri nevnt Alberts vekt eller helse tidligere, og han har vært mye tyngre, sier hans kone, Marthie Buitenhuis, til BBC.

Begrunnelsen til helsemyndighetene er at alle som søker om oppholdstillatelse må ha en godkjent helsetilstand, slik at myndighetene kan redusere helseutgiftene.

Ekteparet flyttet til New Zealand fra Sør-Afrika i 2007. På den tiden veide Albert Buitenhuis 160 kg, og til tross for vektreduksjonen risikerer han å bli utvist fra landet.

En talsmann for utlendingsenheten skal ha sagt at søknaden til Buitenhuis avslås fordi mannens fedme utgjør en risiko for diabetes, hjertesykdommer og høyt blodtrykk.

New Zealand her et av i-landene i verden med høyest andel overvektige. Over 30 prosent av befolkningen er overvektig.

- Uvirkelig
Jørgen Foss, leder av Landsforeningen for overvektige, reagerer sterk på nyheten.

- Jeg er helt sjokkert. Dette er noe jeg aldri trodde skulle skje, og er en utrolig alvorlig sak. Det å være sykelig overvektig er en diagnose, og det å bli nektet oppholdstillatelse på grunn av sin vekt er direkte diskriminerende, sier han.

Foss sier han aldri har hørt en lignende historie.

- For meg er dette det samme som å nekte folk oppholdstillatelse på bakgrunn av rase, fordi vi snakker om en gruppe i samfunnet som blir utstengt, sier Foss.

Foreningslederen sier det finnes mange overvektige som veier over 130 kg.

- Vi lever i et samfunn hvor det å være overvektig er synonymt med de å være lat, mange glemmer at vi er mennesker på lik linje med alle andre, sier han.