- NEDVERDIGENDE: «Prostitusjon er en nedverdigende og personlighetsskadende virksomhet som ofte ledsages av annen kriminalitet», skriver Oslo tingrett i dommen mot de to mennene. Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB Scanpix
- NEDVERDIGENDE: «Prostitusjon er en nedverdigende og personlighetsskadende virksomhet som ofte ledsages av annen kriminalitet», skriver Oslo tingrett i dommen mot de to mennene. Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB ScanpixVis mer

Kokk og servitør var halliker for 50-60 prostituerte

Enestående dom i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To menn på 38 og 47 år er dømt til henholdsvis 5 års og 30 dagers fengsel i det som betegnes som en av de største prostitusjonssakene i Norge noensinne: De to administrerte prostitusjonsvirksomheten til mellom 50 og 60 kvinner og menn, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

- Vi kommer etter alt å dømme til å anke, sier 38-åringens forsvarer Oscar Ihlebæk til Dagbladet.

38-åringen er også dømt for kjøp og salg av ett kilo amfetamin.

- Narkotikadelen av dommen er tvilsomt begrunnet, sier Ihlebæk.

47-åringens forsvarer Heidi Ysen sier dommen mot hennes klient var «som forventet».

- Ankespørsmålet har vi ikke tatt stilling til ennå, sier hun til Dagbladet.

23 leiligheter Det er 38-åringen, en norskkubansk kokk, som utpekes som hovedmann. Virksomheten, som varte fra juli 2012 til august 2014, omfattet framleie av 23 leiligheter og rom som ble brukt til prostitusjon av «klientene», som alle er spansktalende. I tillegg bedrev han aktiv markedsføring av dem på nettet, besvarte kundetelefoner og lånte ut sim-kort for kundekontakt.

Til sammen hadde kokken 35 telefonnumre og seks bankkonti, med til sammen nær 2,2 millioner kroner.

Saken ble rullet opp da Økokrim i 2013 ble gjort oppmerksom på mistenkelige transaksjoner knyttet til kokkens konti: store kontantinnskudd samt utbetalinger som tydet på leie av leiligheter og rom. I tillegg hadde det gått utbetalinger til selskaper som drifter eskortesider på nettet. På vårparten i fjor matchet politiet numre i sexannonser med numre registrert på kokken.

Han ble pågrepet hjemme i sin leilighet på Majorstuen 6. august i fjor, og har sagt seg skyldig i hallikvirksomheten - men framholder at «klientforholdet» var helt frivillig fra de prostituertes side. Han grunngir virksomheten med at han i den aktuelle perioden hadde «stram privatøkonomi».

Jobbet ti timer dagen 47-åringen, en finsk servitør, ble pågrepet i en leilighet på Alexander Kiellands plass samme dag. Da politiet stormet inn, var han sammen med to prostituerte, og innrømmet på stedet å ha hjulpet til med å administrere prostitusjonsvirksomheten den sommeren; han tok kundetelefoner, avtalte tid, sted og pris samt fortalte kundene veien til leilighetene.

Servitøren oppga at arbeidet varte opptil ti timer om dagen, og at han ikke fikk betalt ut over penger til mat og alkohol. Selv om han innrømmer de faktiske forhold, nekter han straffskyld etter tiltalen.

I tillegg til hallikvirksomheten er den 38-åringe kokken dømt for kjøp og salg av en kilo amfetamin. Han kom i politiets søkelys sommeren 2013 etter en bekymringsmelding fra et apotek, der han kjøpte sju kilo laktose (melkesukker) - som ofte brukes til å blande ut narkotisk pulver.

Trakk tilståelsen Kokken innrømmet i tidlige avhør at han blandet ut amfetaminet med laktosen, slik at det ble to kilo istedenfor ett. Dette solgte han med en fortjeneste på 50 000-60 000 kroner.

I seinere avhør trakk han imidlertid tilståelsen, og pekte i stedet på kosovoalbanske kriminelle som bakmenn for narkoforbrytelsen. Dette trodde ikke retten noe på.

Retten ser alvorlig på hallikvirksomheten, som dømmes i henhold til den såkalte hallikparagrafen i straffeloven (202). Dommerne viser til at «prostitusjon er en nedverdigende og personlighetsskadende virksomhet som ofte ledsages av annen kriminalitet», og at virksomheten ofte medfører svart økonomi.

Fradrag I tillegg til fengselsstraffen på fem år får 38-åringen inndratt 2 075 000 kroner. Retten går ut fra at hele summen på nær 2,2 millioner stammer fra hallikvirksomheten, men gir fradrag for summen kokken har tjent på egen prostitusjonsvirksomhet.

Retten går ut fra at den virkelige fortjenesten fra hallikvirksomheten er langt høyere; kokken har forklart at ikke alle pengene ble satt inn på konto.