Kokkene vant tips-striden

Servitørene på Theatercafeen må dele tipspengene med kokkene, slår retten fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Servitørene på Theatercaféen gikk til sak mot Theatercafeen AS og eier Elisabeth Brochman. Ledelsen på den berømte restauranten vil at servitørene skal dele 35 prosent av tipspengene med kokkene, noe servitørene nektet.

I dag falt dommen, som gir ledelsen fullt medhold.

«Etter rettens vurdering er det klart at tips er egnet til å påvirke måten arbeidsoppgavene utføres på, så vel arbeidsmiljøet som det produktet restauranten tilbyr. Etter bevisføringen finner retten det er godtgjort at tipsfordelingen i Theatercafeen ble håndtert på en slik måte at det hadde negative driftsmessige og miljømessige konsekvenser», står det i dommen fra Oslo tingrett.

- Vi er veldig overrasket. I 100 år har tips vært servitørenes eiendom. Hvis denne dommen blir stående skaper det en helt ny praksis, sier Einar Stueland, servitørenes prosessfullmektig, til Dagbladet.no. Han varsler at dommen vil bli anket.

- Vi har ikke diskutert dette ennå, men det er sannsynlig at vi vil anke, sier LO-advokaten.

Påvirker motivasjonen

Restaurantdirektør og daglig leder av Theatercafeen, Børre Kleivan, er derimot fornøyd med dommen.

- Vi er glade for at retten har slått fast det vi har ment hele tiden, nemlig at tips skal deles, sier han til Dagbladet.no

Kokkene på Theatercafeen tjener 250 000 kroner i året på å svette over grytene, mens servitørene med sine tips fra gjestene håver inn 600 000 kroner, har VG tidligere skrevet.

«At tips kun går til servitørene har på denne måten påvirket de øvrige ansattes motivasjon og engasjement for det produktet Theatercafeen skal levere», står det i dommen.  Forholdet mellom servitører og kokker beskrives som konfliktfylt.

- Hvordan er arbeidmiljøet på restauranten nå?

-
Det vil jeg ikke kommentere, men det er jo aldri hyggelig når en intern konflikt rammer en arbeidsplass, sier Kleivan.

- Når vil den nye tipsdelingen innføres?

- Det må vi diskutere med de tillitsvalgte.

Hvem bestemmer?

Theatercafeens ledelse mener at tipsene skal fordeles slik at kokkene og servitørene får henholdsvis 35 prosent og 65 prosent hver.

- Hva er så galt med å dele tipsen da, Stueland? Kokkene gjør jo tross alt halve jobben.

-  Det er ikke sikkert det er så galt å dele. Poenget her er at det skal ikke arbeidsgiveren bestemme. Denne dommen dreier seg om hvem som skal bestemme over tipspengene, sier han. 

Lang krangel

Striden på Theatercafeen har vart i flere år, og eksploderte da eier Elisabeth Brochmann i mai i fjor påla servitørene å dele tipskronene: Av en hundrelapp i tips skulle kelneren få 65 kroner og kokken 35 kroner

Over 40 vitner forklarte seg i den tre dager lange rettssaken. Blant vitnene var kjendiskokk Bent Stiansen - Statholdergaarden-sjefen var sterkt kritisk til en praksis hvor servitørene tar all tipsen.

De tapende servitørene må også betale de 250.000 kronene i saksomkostninger.

Les hele dommen (word-dokument).

MANGE KONFLIKTER:</B> Forholdet mellom servitører og kokker har blitt svært dårlig som følge av krangelen.
VIL ANKE:</B> Servitørenes prosessfullmektig Einar Stueland varsler at de sannsynligvis vil anke dommen.