Kokketro på framtida

- 2000 blir et fett år, spår kokk Odd Joar Eide (30), mens duften av nybakt brød slår mot oss. En meningsmåling MMI har utført for Dagbladet, avslører at optimismen deles av et klart flertall i befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odd Joar er ung, har en husstandsinntekt på over en halv million kroner og ligger «litt til høyre» på den politiske skalaen. Ergo tilhører han den mest optimistiske delen av befolkningen, viser MMI-undersøkelsen. Men optimismen stopper ikke lenger der.

Faktisk forventer hele 65 prosent av oss å få det romsligere de nærmeste 12 månedene. Fem prosent regner sågar med en vesentlig utvidelse av pengepungen.

En av ti ser derimot for seg at de får litt dårligere råd neste år, men bare en av 100 regner med å få økonomien vesentlig forverret.

Usikkerhet i fjor

På tilsvarende tid i fjor svarte bare 25 prosent at de trodde privatøkonomien ville bedre seg de nærmeste 12 månedene. Norge sleit med høy rente, og uro i verdensøkonomien skapte utrygghet.

Nå later bekymringene til å være forduftet. På kjøkkenet til spisestedet Sult på Grünerløkka i Oslo fryktes i hvert fall ingen mager start på det nye årtusenet.

- Sånn som utviklingen er nå, blir dette bare mer og mer lønnsomt. Og når restauranten gjør kroner, gjør vi kroner, oppsummerer Odd Joar Eide, assisterende kjøkkensjef og medeier i Sult.

Velstående optimister

Kokk Jon Morten Sundnes (32) griper ordet:

- Vi kan nesten se på tallene fra Oslo Børs om det kommer kunder eller ei. Når folk har penger, går de ut og spiser. Sliter de med økonomien, er restaurantbesøk det første de kutter ut. Jeg tror vi kan bekrefte at det er optimisme i nasjonen for tida, ja.

Mens ti prosent av ungdom mellom 15 og 24 år tror økonomien deres blir vesentlig forbedret de nærmeste 12 månedene, nærer bare to prosent av befolkningen over 60 samme forventning.

Optimismen er dessuten, og ikke direkte uventet, størst blant mennesker med en husstandsinntekt på over en halv million kroner. Av disse tror 77 prosent at økonomien blir styrket neste år, bare åtte prosent tror den blir verre. I de husstandene som tjener mindre enn 300000 årlig, er framtidsvyene mer nøkterne. 55 prosent tror riktignok de får litt mer å rutte med, men bare to prosent ser for seg en betydelig bedring. 13 prosent tror de får det vanskeligere i år 2000.

Odd Joar Eides husstand dro inn mer enn 500000 i fjor, og bekrefter statistikken:

- Jeg har det som plommen i egget, med solide inntekter og nesten nedbetalt leilighet. Bedriften går godt, så dette kan bare gå én vei: Oppover!

Politisk ligger Odd Joar til høyre, mens kollega Jon Morten sier han «vingler litt ute på venstresida». Begge tror de på et lukrativt år 2000, og de har selskap av mange. Flertallet i alle partier - fra Frp til RV - forventer at de i løpet av år 2000 får styrket økonomien. Størst optimisme er det i Frp, mens skepsisen er mest synlig blant RVs, SVs og Sp's velgere.

Oslo har mest av både optimister og pessimister - og følgelig færrest som tror på status quo. Det er liten forskjell i de økonomiske forventningene mellom kvinner og menn, viser MMI-undersøkelsen.