Kokosnøtt i hodet

En svensk kvinne krever 10 000 kroner i erstatning etter at hun ble truffet av en kokosnøtt under en ferie i Thailand, ifølge Aftonbladet. Hun satt ved bassengkanten da en 1,4 kilos kokosnøtt deiset ned i hodet hennes. Og det skal Trivselsresor få betale for. Denne saken vil jeg følge med den største interesse. Hvem har ansvaret for hvor en palme vokser?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til slutt må vel kravet ende hos naturen selv, hos Gud - dersom man er troende. Han vil få det travelt. Erstatningssakene er blitt mangedoblet de siste årene. Sist onsdag ble en kvinne i Rogaland tilkjent 110 000 kroner i erstatning for en tapt barndom. Det var beskjedent i forhold til en nøtt i hodet i Thailand. Uka før ville fiskebedrifter i Herøy ha erstatning fra kommunen for salmonella i vannet. Samtidig ble transportarbeiderne avkrevd erstatning fra Tine Norske Meierier for busstreiken i sommer, og i USA fikk en storrøyker 400 millioner kroner i erstatning for å ha pådratt seg lungekreft. Hun hadde røykt 60 sigaretter daglig, fra hun var 15 år til i fjor. Da var det vel blitt rimelig klart at røyking ikke er videre sunt, men det ble penger av det. Jeg har ikke et snev av medfølelse med tobakksgigantene, men den utbredte erstatningskulturen er bekymringsfull. Den bygger på forestillingen om å gå skadeløs gjennom livet, og regner alt om i penger. Helse, trivsel, kjærlighet og karriere, det har en pris. Dessuten er den helt paradoksal i en tid da risiko er ansett som noe riktig og nødvendig.

  • I sin verste form ødelegger erstatningskulturen hele samspillet mellom mennesker. I USA unngår leger å hjelpe dersom de ser en ulykke. Går det galt, risikerer de erstatningskrav. Eksemplene er tallrike og vanvittige. En kvinne får erstatning fordi kaffen hun sølte i fanget var for varm. Skoler kan ikke arrangere turer av frykt for ulykker med påfølgende krav. Jeg ante ikke hvilken risiko vår familie tok med å arrangere bursdagsselskap hjemme i Washington. Gjestene kan få kake i halsen, de kan snuble i teppekanter eller falle i trappa. I verste fall vil ikke foreldrene nøle med sine erstatningskrav. Derfor feires også langt de fleste fødselsdager hos McDonald's eller hos Roy Rogers, fullforsikret som de er.
  • Så ille er det ikke her. Nei, men jeg er ikke helt sikker på at vi i pressen har fattet hva som er på gang. Vi har vært litt naive og trodd at erstatninger bare dreier seg om «den lille mann» som vinner mot overmakten. Slik er det ofte, men ikke entydig. Den maltrakterte pasienten som vinner sitt slag mot sykehuset etter mange år, er noe annet enn ei kokosnøtt i hodet. Vi har vært for lite flinke til å gjennomskue interessene i bakgrunnen og se hvilke utviklingsløp som skapes.
  • Det gjør ikke bildet enklere at trussel om erstatning også har positive sider. Et erstatningsansvar er et vern mot farlige varer og tjenester. Ralph Naders felttog mot farlige produkter i USA klarte til og med å stoppe en ny biltype. Enhver produsent vil skjerpe seg i forhold til trusselen om store uttellinger. Sikkerhetsutstyr i utsatte jobber og hele tankegangen rundt miljøansvar er positive utslag. Det er fristende å tenke seg atskillig færre forsinkelser dersom Oslo Lufthavn skulle ha et direkte erstatningsansvar overfor forsinkelser som ikke kan knyttes til værforhold. En skjebnens ironi ville det være, dersom de byene som nå vurderer søksmål mot våpenprodusentene for vold og drap, skulle lykkes. Tenk om erstatning blir det som til slutt får has på deler av kriminaliteten.
  • Kurven for utvikling av erstatningskulturen er ikke så lett å se. Hvor ligger overgangen fra nyttig pressmiddel til nedbrytende pengemåling av alle livets tilskikkelser? En viktig merkestein var det at Høyesterett sa nei til en mann som ville ha erstatning for fødselen av et velskapt barn. Det var resultat av en mislykket sterilisering. Høyesterett sa nei, det gir ikke rett til erstatning å få et friskt barn. Det var da enda godt. Poenget må nettopp være å si nei til vanvittighetene og å få gjennomslag for at livet i seg selv er et ganske risikabelt prosjekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer