BRYTER TAUSHETEN: Tidligere Ap-sekretær, stortingsrepresentant Martin Kolberg, har ikke uttalt seg om valgnederlaget. Før nå. Før helga innledet han om situasjonen for norsk sosialdemokrati på en konferanse i hjemfylket Buskerud. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
BRYTER TAUSHETEN: Tidligere Ap-sekretær, stortingsrepresentant Martin Kolberg, har ikke uttalt seg om valgnederlaget. Før nå. Før helga innledet han om situasjonen for norsk sosialdemokrati på en konferanse i hjemfylket Buskerud. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Kolberg: - Det er krise! Det er alvorlige ord, men jeg mener det

Ap-veteran Martin Kolberg slår alarm om sosialdemokratiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er i en krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet.

Det er Ap-veteranen Martin Kolberg som sier dette til LO-Aktuelt.

Før helga innledet Kolberg på LOs fylkeskoneranse i hjemfylket Buskerud. Der kommenterte han valgresultatet. Ifølge LO-Aktuelt sa Kolberg at han har tenkt lenge, og at han først vil dele sine tanker med fagbevegelsens tillitsvalgte i Buskerud.

- Valgresultatet er et tydelig politisk nederlag for oss. Det er det nest dårligste siden 1927. Jeg husker nederlaget i 2001. Det var et enda dårligere valgresultat enn denne gangen, men det var en forklaring: Mange fagorganiserte forlot oss på grunn av saken om sykelønnsordningen, sa Kolberg ifølge LO-Aktuelt.

- Jævlig dårlig

- Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer – da skvetter jeg! Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat! For dette handler ikke bare om å ha regjeringsmakt, men om du har sosialdemokratisk styrke, sa Kolberg.

Han mener Ap skulle klart å skifte ut en regjering der Frp er med.

- Alle i fagbevegelsen og vi, burde hatt det i ryggraden: Denne regjeringen må bort. Men så skjer det ikke! Det er krise! Det er alvorlige ord, men jeg mener det, sa Kolberg ifølge LO-Aktuelt som var tilstede under konferansen.

Ifølge Kolberg var det uklokt å «surfe» på gode meningsmålinger og ikke ta på alvor at partiet ble oppfattet som «utydelig». Kolberg mener også Ap tapte på noen av kompromissene som ble inngått med regjeringen.

Tapte på forlik

Kolberg mener Arbeiderpartiet må bli tydeligere på at partiet er arbeidernes og fagbevegelsens parti, og at partiet ikke må inngå kompromiss - spesielt på at de skal representere arbeiderne.

Ap-veteranen, som har vært leder av kontrollkomiteen på Stortinget i to perioder, ønsket å fortsette med det. Isteden ble han plassert som medlem av utenrikskomiteen. Kolberg har ikke uttalt seg om katastrofevalget tidligere i høst. Før nå.

Dagbladet har ikke fått en kommentar fra Kolberg i dag.