Kolberg: - Ikke sterk LO-tradisjon i valgkomiteen

Partisekretæren med ny historieoppfatning etter Valla-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bråket rundt LO-leder Gerd-Liv Valla får etter alt å dømme følger for hennes kandidatur til det prestisjetunge ledervervet i Arbeiderpartiets valgkomité. En rekke fylkesledere og stortingsrepresentanter har gått ut og sagt at Valla etter Yssen-saken bør trekke seg fra valgkomiteen, og nå tyder mye på at Ap\'s sentrale ledelse gir etter for presset.

Mange tror Valla i praksis blir vraket som valgkomitéleder på Ap\'s sentralstyremøte i dag.

Minnet om tradisjonen

Partisekretær Martin Kolberg har på to uker endret syn på hvor sterk tradisjonen har vært for at LO-lederen leder valgkomiteen. Etter fylkesledernes utspill forrige helg svarte Kolberg med å minne om Ap-historien. Partisekretæren sa da at så vidt ham bekjent var valgkomiteen bare én gang etter andre verdenskrig blitt ledet av en annen person enn LOs leder. Til Aftenposten før det igjen understreket Kolberg tradisjonens verdi:

- Det har vært en sterk og god tradisjon gjennom alle år at LO-lederen leder Ap\'s valgkomité, sa partisekretæren.

Snuoperasjon

Men nå er visst ikke tradisjonen så sterk likevel:

Dagbladet.no snakket med Kolberg kvelden før Ap\'s partiledelse offentliggjør om de ønsker LO-lederen som leder av Ap\'s valgkomité.

NY OPPFATNING: Ap\'s partisekretær Martin Kolberg har på kort tid endret oppfatning om tradisjonen med at LO-lederen også leder partiets valgkomité. Foto: SCANPIX
NY OPPFATNING: Ap\'s partisekretær Martin Kolberg har på kort tid endret oppfatning om tradisjonen med at LO-lederen også leder partiets valgkomité. Foto: SCANPIX Vis mer

Hvordan ivartas tradisjonen med at LO-lederen har ledet Ap\'s valgkomité?

- Ikke mer enn før. Det var en tradisjon som sto sterkest på Yngve Hågensens tid som LO-leder. Konrad Nordahl var det aldri. Tor Halvorsen var ikke, og Parelius Mentsen heller ikke. Så det er ikke en så sterk tradisjon i det, sier Kolberg.

Ligger det et signal i forhold til hvordan det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap skal være i utnevnelsen av ny leder av valgkomiteen?

- Det vil jeg ikke si, sier Kolberg.

Avgjøres i februar

Det er Ap\'s landsstyre som endelig avgjør saken i begynnelsen av februar. Da skal de ta stilling til sentralstyrets innstilling.

Tror du det blir noen dissens mellom innstillingen fra sentralstyret og landsstyrets vedtak?

- Det vil behandlingen vise, sier Kolberg.

Hvordan har dere jobbet for å komme fram til ny valgkomité?

- Vi har alltid brede og grundige prosesser i Ap. Så den har vært som den alltid har vært. Vi må ta hensyn til kjønn, geografi, forskjellige deler av partiet. AUF skal ha et medlem, sier Kolberg og nevner ikke at en fra fagbevegelsen alltid har hatt plass i Ap\'s valgkomité.

Får representanter fra fagbevegelsen plass i valgkomiteen?

- Det vil jeg ikke si noe om, sier partisekretær Martin Kolberg til Dagbladet.no.

Sentralstyret i Ap behandler spørsmålet om Vallas kandidatur i dag.

VRAKES I DAG?: Gerd-Liv Valla.