Kolberg før Vimpelcom-høringen: - Skal slippe katta ut av sekken

- De vil ikke la den folkevalgte makta komme foran pengemakta, sier Martin Kolberg (Ap) om motstanderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal snart slippe katta ut av sekken, sa en offensiv komitéleder Martin Kolberg før dagens høring om Vimpelcom-saken begynte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klokka ni.

Han har møtt kraftig kritikk fra både Høyres mann i komiteen, Michael Tetszchner og flere næringslivstopper før høringen, men fnyser bare av det.

- Jeg tror at de ikke vil at den folkevalgte makta skal komme foran næringslivet og pengemakta, sier Martin Kolberg (Ap) om sine motstanderes motiver i dagens høring.

På spørsmål om hva det viktigste han vil få ut av høringen, sier han følgende:
- Jeg vil finne ut hvorfor Telenor ikke har snakket sant overfor hovedeieren staten, og om hovedeieren har vært tilstrekkelig aktpågivende.

Maktkamp Telenor-deleide Vimpelcoms korrupsjonsutbetalinger til en diktator-datter i Usbekistan skaper trøbbel for flere enn den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder.

Bare to dager før dagens høring gikk tidligere juridisk direktør i Telenor, Pål Wien Espen, kraftig ut mot Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

«Fremtredende medlemmer av komiteen har etter offentliggjøringen av Deloitte-rapporten gitt inntrykk av at det er gjort forsøk på å skjule korrupsjon i Vimpelcom. Dette er nå gått så langt at det skapes inntrykk av at Telenor har løyet for å skjule slik korrupsjon. Dette er fullstendig uten rot i virkeligheten», skrev Espen i en pressemelding.

Stiller ikke Verken han eller tidligere finansdirektør Richard Olav Aa stiller i dagens høring. Begge ble permittert for sin rolle i håndteringen av en varsling om korrupsjon i Vimpelcom, og trakk seg da en granskningsrapport fra konsulentfirmaet Deloitte, bestilt av Telenor, ble lagt fram 29. april i år.

Det gjør derimot de fleste av de mest sentrale aktørene i Telenors håndtering av Vimpelcom-saken: Jo Lunder, tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser, tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, og nåværende styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke.

Høringen preges av både maktkamp mellom næringslivstopper og Stortinget, og av intern krangel mellom komiteens medlemmer. Høyres Michael Tetzschner mener for eksempel at høringen er overflødig, og at komiteen allerede vet det som er nødvendig.

Murring Nesten like misfornøyde er komitemedlemmene Abid Q. Raja (V) og Per Olaf Lundteigen (Sp). De to ergrer seg fortsatt over at de ikke kastet seg over to esker med sensitive dokumenter da de først ble oversendt fra Næringsdepartementet - men senere trukket tilbake.

Flere næringslivstopper mener komiteen bør holde seg unna Telenor, og overlate selskapet til næringsminister Monica Mæland (Høyre).

Og internt i Telenor murres det mot konsernsjef Sigve Brekke og hans behandling av ansatte som ble permittert i påvente av Deloittes granskning.