- NÅ LYVER KOLBERG! Sa Per-Kristian Foss på TV 2s direktesending. Sterk uenighet i kontrollkomiteen om Giske-saken. Faksimile: TV 2 Nyhestakanalen.
- NÅ LYVER KOLBERG! Sa Per-Kristian Foss på TV 2s direktesending. Sterk uenighet i kontrollkomiteen om Giske-saken. Faksimile: TV 2 Nyhestakanalen.Vis mer

Kolberg og Foss i heftig Giske-krangel

... men Trond Giske er storfornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrollkomitéen har vært sterkt uenige om behandlingen av Giske-saken. Martin Kolberg (Ap) og Per-Kristian Foss (H) havnet i åpen krangel om Trond Giske på TV 2s direktesending etter at de hadde levert innstillingen i dag. Næringsministeren ble ifjor beskyldt for å ha presset «sine» folk, nærmere bestemt  inn i sentrale posisjoner i statseide selskaper.

Martin Kolberg mener at saken ikke har hatt noe i kontrollkomiteen å gjøre, og at opposisjonen har drevet et spill. Foss mener at komiteen har gjort jobben sin, og at Ap har undergravd komiteens funksjon. Dette sa Kolberg og Foss:

- Nå ljuger Kolberg
-  Representantene for både Høyre og Frp sa at Giskes praksis var et uttrykk for korrupsjon i den tidlige fasen av denne saken. Det har jo falt fullstendig til jorden, det er ikke noen ting i denne innstillingen som tyder på at ledelsen i de to partiene har noen dekning for den karakteristikken av næringsminister Giske. Og det burde de ta innover seg, for de har drevet et spill i denne saken som jeg tar direkte avstand fra, sa Kolberg.
- Nå ljuger du, Kolberg. Det gjør han heldigvis ikke ofte. Men jeg har aldri gitt uttrykk for korrupsjon, om denne saken, verken denne sakens realitet eller noe omkring den. Så det er oppspinn. Og jeg reagerer på at Kolberg i denne saken forsøker å snakke om noe annet enn det det gjelder. Vi har ikke brukt politisk korrupsjon eller lignende. Det dreier seg om kritikk for den måten Giske har gjort det på i en to-tre konkrete tilfeller. Han har fått satt på folk i styrene som ikke burde sittet der. De har ikke vært undergitt noen kvalitetsvurdering, og de er satt på bare av en grunn: fordi de har kommet fra Giskes hånd sent i prosessen, sa Foss.
- Kolberg, du beskyldes nå for løgn på direkte TV, bemerket TV 2s reporter.
- Ja jeg hører det. Men Siv jensen sa at det lignet korrupsjon, sa Kolberg.
- Men nå snakker du med meg, og du må holde deg til det, avbrøt Foss.
- Har jeg tatt feil på det punktet beklager jeg, men når det gjelder inntrykket som var skapt av hva det var som foregikk, så var det jo at Giske forsøkte å få inn venner på en urettmessig måte, at han gikk baktrappen på en urettmessig måte og at han brukte midler som skapte grunnlag for å mistenke han for å ikke følge de reglene og normene som Stortinget hadde vedtatt. Alt dette falt til jorden, svarte Kolberg.

I innstillingen kommer flertallet med kritikk mot Giske. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) finner det dokumentert at Giske har forskjellsbehandlet aksjonærene i Telenor og brutt retningslinjene i stortingsmeldingen om statlig eierskap. Komiteen ber departementet gjennomgå sin praksis når det gjelder valg av styremedlemmer i statseide selskaper. De rødgrønne er i mindretall i komitéen. I plenum vil de sørge for at kritikken ikke blir vedtatt.

Fornøyd næringsminister

— De gjør ikke engang et forsøk på å dokumentere disse påstandene. Jeg registrerer at Høyre og Frp blir stående alene med merknader om at statens retningslinjer for eierskap er brutt. Det forteller meg at den egentlige motivasjonen er å svekke det statlige eierskapet. Et nedsalg i de statlige selkapene, slik disse partiene foreslår i Stortinget, vil svekke det norske eierskapet og norsk næringsliv. Dette blir en viktig sak for regjeringspartiene i den kommende valgkampen, skriver Trond Giske i en epost via sin kommunikasjonssjef Trond Viken.

Giske skriver videre at han er glad for den sterke støtten fra regjeringspartiene.

Les også: - Trond Giske må engasjere seg sterkere.