KRITISK: Arbeiderpartiets Martin Kolberg. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISK: Arbeiderpartiets Martin Kolberg. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Kolberg refset forsvarstoppene

Martin Kolberg (Ap) kritisk til unnvikende svar om politi-samarbeidet 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, den andre i rekken av fem høringer som skal følge opp 22. juli-kommisjonens rapport og regjeringens redegjørelse, er halvveis.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, og tidligere justisminister Odd Einar Dørum, bidro innledningsvis til å sette den rødgrønne regjeringens arbeid med sikkerhet og beredskap i perspektiv. De redegjorde for hvordan Bondevik II-regjeringen jobbet med disse tingene.

Verken Dørum eller Bondevik ville mene noe om hva dagens rødgrønne regjering burde eller skulle gjort annerledes, men Kjell Magne Bondevik var likevel tydelig på hva han mente om den sendrektige prosessen rundt stengingen av Grubbegata.

FØLG HØRINGEN I KONTROLLKOMITEEN AKKURAT NÅ

- Økende bevissthet om sikkerhet - Vi satte igang det såkalte Sikkerhetsprosjektet, der vi kom med over hundre tiltak for å bedre sikkerheten. Stenging av Grubbegata var ett av de. Nå gikk vi av vel et år etter at prosjektet ble satt ned, og at det skulle ta mer enn sks å å få stengt den gata synes jeg er urimelig lang tid, sa Bondevik da han møtte Dagbladet etter sin høringsrunde.

Han mener også at hans regjering jobbet god med sikkerhet og beredskap, og snakket om at bevisstheten rundt sammfunnsikkerhet var stadig økende i Bondevik II-regjeringen, som tok over kort tid etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

- Gjørv-kommisjonen konkluderte også med at rammeverket i institusjonene var på plass, men at svikten 22. juli var på ledelsesplanet og i samhandlingen, sa Bondevik.

- For veike Forsvaret var innkalt ved tre toppoffiserer til dagens høring: Forsvarssjef Harald Sunde, sjef for etterretningstjenesten Kjell grandhagen, og Generalinspektøren for Heimevernet, Kristin Lund.

Sunde var den som i sin tid la ned Heimevernets skarpe styrke, HV016. Dette ble han grillet på av komiteleder Anders Anundsen, som viste til at Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) har ment at det svekket beredskapen.

Det ble avvist av Sunde.

Martin Kolberg (Ap) mente forsvartoppene var mer unnvikende i sine svar rundt samarbeidet med politiet, enn de hadde vært da de ble intervjuet av Gjørv-kommisjonen.

Det ble stilit spørsmål om samhandling og bistad med politiet, eksempelvis når det kommer til objektsikring.

- Når det gjelder å kommentere forholdet til politiet, synes jeg dere er for veike på dette punktet, sa Kolberg.

- Ingen høyreekstrem trussel Grandhagen, sjef for e-tjenesten, pekte på at terroren i fjor ble utført av en norsk soloterrorist.

- Jeg mener fortsatt at vi ikke hadde grunn til å si, før 22. juli, at det finnes et ekstremt, høyreorientert miljø som representerer en trussel. Og det er i stor grad slik vi beskriver situasjonen også nå i dag, sa han.