- Kolbergs appell om å bekjempe radikal islam er utspekulert

Lars Sponheim mener Ap har startet en noe uærlig valgkamp.

OPPRØRT:  Venstreleder Lars Sponheim mener Arbeiderpartiet og Martin Kolberg nå har beveget seg inn i en gråsone med sine uttalelser om å bekjempe radikal islam. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
OPPRØRT: Venstreleder Lars Sponheim mener Arbeiderpartiet og Martin Kolberg nå har beveget seg inn i en gråsone med sine uttalelser om å bekjempe radikal islam. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Venstreleder Lars Sponheim har hittil holdt lav figur mens Martin Kolberg har gått hardt ut og sagt at Arbeiderpartiet skal bekjempe radikal islam - og Siv Jensen og Fremskrittspartiet har advart om snikislamisering. Men etter at Jens Stoltenberg gikk ut og sa han støttet Kolberg i hans begrepsbruk, synes Sponheim det er på tide å si fra:

- Nå går statsministeren ut og prøver og ta ned Kolbergs utspill, men Arbeiderpartiet har åpnet en gråsone inn mot Frps retorikk, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Dagbladet.no.

Han har mer på lager:

- Kolberg går ikke over noen grense, men han prøver å få appell blant de mange som ønsker å gå over den grensen, som handler om hvordan stigmatisere minoriteter og andre mennesker.

- Rammer minoriteter
Den erfarne politikeren har hittil vært gjennom 13 valgkamper siden han startet i partipolitikken i 1983. Nå er Sponheim inne i sin 14. valgkamp. Med denne valgkamperfaringen i bagasjen, er Sponheim sikker på at Kolbergs islam-utspill var vel gjennomtenkt.

- Det finnes ingen politikere som ikke tenker valgkamp i dag. Alt som blir sagt og gjort har blitt tenkt gjennom. Den som sier noe annet, snakker ikke sant, sier Sponheim.

Det han liker spesielt dårlig med Martin Kolbergs radikal islam-utspill, er at det kan nøre opp under folks fremmedfrykt og ønsker om å ramme minoriteter og grupper, herunder muslimer.

- Kolberg har hatt en baktanke om at Ap skal være litt mer på den unøyaktige siden, som Frp driver med. Det handler om å gi en appell til de mange som ønsker at å ramme grupper eller minoriteter, som muslimene. Jeg misliker dette veldig sterkt, sier Sponheim.

- Uærlig
Sponheim vil sjøl ikke bruke begrepet radikal islam fordi han mener det er for upresist, akkurat som professor i interreligiøs dialog, Oddbjørn Leirvik, og terrorekspert ved Forsvarets forsvarsinstitutt, Brynjar Lia. Både Lia og Leirvik er skuffet over nivået i den såkalte islam-debatten i Norge.

- Jeg er opptatt av hva som er lovlig og hva som er ulovlig. Med sine uttalelser, trekker Kolberg ulovlighetene inn i religionen og da har man en hensikt, raser Sponheim og fortsetter:

- Den store hvite majoriteten er dessverre alltid ute etter å ta de som skiller seg ut. Derfor må det edle politiske lederskapet holde seg langt unna slike grenser, sier Sponheim og tar siste ord:

- Derfor er Kolbergs utspill ganske utspekulert - og det ligger en viss uærlighet over det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer