Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kolbergs stesønn var tiltalt for grov uaktsom voldtekt. I retten ble det oppjustert til forsettelig

Aktor mener 48-åringen er skyldig i én voldtekt og grov vold mot sin kinesiske eks-kone.

- NEKTER STRAFFSKYLD:  En 48 år gammel mann er tiltalt for drapstrusler mot sin stefar, Martin Kolberg, og statsminister Jens Stoltenberg. I tillegg er han tiltalt for vold, trusler og voldtekt av sin eks-kone. Her er mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
- NEKTER STRAFFSKYLD: En 48 år gammel mann er tiltalt for drapstrusler mot sin stefar, Martin Kolberg, og statsminister Jens Stoltenberg. I tillegg er han tiltalt for vold, trusler og voldtekt av sin eks-kone. Her er mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den to-delte rettssaken mot Ap-politiker Martin Kolbergs stesønn gikk i dag inn i sin tredje dag i Oslo tingrett.

Mannen, som er 48 år, er både tiltalt for drapstrusler mot Kolberg og statsminister Jens Stoltenberg, samt vold, trusler og voldtekt av sin kinesiske eks-kone.

Prosedyrene som omhandler tiltalen mot den tidligere kona - som i retten har forklart at hun fryktet at han ville drepe sønnen og henne, startet i dag.
   - Beivs for to voldsepisoder - I løpet av samboerskapet har vi bare bevis for to voldsepisoder, kanskje tre, sier aktor Carl Fredrik Fari, som understreker at det er en utvilsom overtredelse for paragraf 219, som går på vold eller krenkelse mot eksen.

48-åringen, eks-kona og hennes sønn - fra et tidligere forhold - bodde sammen i Sogn og Fjordane fra mars til november 2008.

Kvinnen er fra Shanghai-området i Kina, og de to møttes via internett to år tidligere.

Til tross for at han hadde besøkt henne i Kina flere ganger, har hun forklart at mannen først viste sine aggressive sider etter at de hadde flyttet sammen i Norge. Aggressiviteten økte i takt med inntaket av alkohol, og i perioder drakk han hver dag.

- Vi vet at han har et alkoholproblem, og at han tidligere har hatt et alkoholmisbruk, sier aktor Fari, som understreker at kvinnens forklaring derfor er troverdig.

- En voldtekt I tiltalen står det at mannen skal ha utført flere grove uaktsomme voldtekter på eks-kona i løpet av 2008. Fari mener i midlertid at det bare har vært én forsettlig voldtekt, mens de andre samleiene var vært ufrivillige - noe som ikke er straffbart i Norge.

Straffenivået for grov uaktsom voldtekt skal ligge markant lavere enn for forsettlig voldtekt, har høyesterett slått fast.

Denne voldtekten skal ha skjedd 1. november 2008, etter at mannen i følge tiltalen slo henne «flere ganger i ansiktet, dro henne i håret og slo hodet hennes flere ganger mot gulvet slik at hun fikk blåmerker, hevelser og sår i ansiktet og i hodet».

- Han holdt hodet hennes fast, og hun gjorde ikke motstand. I denne situasjonen er det ikke tvil om at han ved truende atferd skaffer seg samleie. Hun forklarte at han var veldig beruset her.

Aktor ba retten om å bruke paragraf 219 for de andre «ufrivillige samleiene» mellom mannen og eks-kona, som i tiltalen var lagt under straffeloven 192, den såkalte voldteksparagrafen.

PÅSTAND OM STRAFF SEINERE:Aktorene Anne Caroline Bakken Staff og Carl Fredrik Fari før straffesaken mot den 48 år gamle stesønnen til Martin Kolberg (Ap) i Oslo tingrett. 48-åringen er blant annet tiltalt for vold mot sin tidligere kone, som forsvaarer og aktor prosederte for i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PÅSTAND OM STRAFF SEINERE:Aktorene Anne Caroline Bakken Staff og Carl Fredrik Fari før straffesaken mot den 48 år gamle stesønnen til Martin Kolberg (Ap) i Oslo tingrett. 48-åringen er blant annet tiltalt for vold mot sin tidligere kone, som forsvaarer og aktor prosederte for i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Kvinnens bistandsadvokat Robert Fonn, la ned påstand om oppreisningerstatning for de to punktene i tiltalen på til sammen maksimalt 275 000.

Nekter straffskyld 48-åringens forsvarer, Oscar Ihlebæk, sier i sin prosedyre at kvinnen, etter hans oppfatning, «ikke levde et liv i utrygghet og redsel». Han brukte mye tid på å poengtere at kvinnen aldri hadde brukt ordet voldtekt i avhør eller da hun hadde snakket med andre om dette.

Ihlebæk ber om full frifinnelse for sin klient.

- Jeg er enig i statsadvokaten i at det langt på vei blir en vurdering av de to parter sin troverdighet, sier Ihlebæk, som understreket at dersom dommerne har den minste tvil om påstandene, har de plikt til å frifinne.

Deretter går Ihlebæk på mulige motiver hvor hvorfor kvinnen kan ha diktet opp postene som inngår i tiltalen.

- I denne saken høres vi at hun er på krisesenteret da hun først får kontakt med politiet, sier Ihlebæk, og sikter til kvinnen, som uka etter 1. november får hjelp på et krisesenter.

Viste til morens vitnemål Etter dette flyttet hun og sønnen ut og de to ble skilt.

- Vi har mange eksempler på at de ved krisesenterne handler i altfor stor grad. De setter i gang en prosess og påvirker for å bringe politiet inn i sakene. Man lager et voldsomt fokus på den fornærmede. I disse sakene ser vi at tidligere fornærmede har fått lite oppmerksomhet og fått problemer, sier forsvareren.

- Det kan være utlendinger som kommer til Norge, og lar seg friste til å bruke systemet. Vi har eksempeler på at denne oppmerksomheten de får hos politiet og krisesenterne dramatisereres utenfor de virkelige hendelsesforløpene. Det får dem til å oppleve hendelsesforløpet sterkere enn det var. Jeg ser ikke bort i fra at det kan ha skjedd her.

Forsvareren viser også til morens vitnemål hvor hun forklarte at 48-åringen aldri hadde slått noen, som hun visste av.

- Han er ikke domfet for voldtekt, han har bare noe småtteri som går på vold, sier forsvareren, som understreker at ingen av hans tidligere kvinnebekjentskaper, som beskrives som et stort antall, har anklaget ham for voldtekt.

Nekter for vold Aktor mener i motsetning at tiltaltes forklaring om «en skyfri himmel» ikke er troverdig.

- Det er vanskelig for meg å tro på XXs (tiltalte) forklaring i enkelte tilfeller. Han beskrev at de hadde et godt forhold, og han sier han fikk ingen signaler om at hun ikke ville ha sex. Han forklarer at han ikke hadde noen rusproblem. Han sier han aldri har utøvd vold.

STEFAR:  Ap-politiker Martin Kolberg er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og er stortingsrepresentant for Buskerud.
Han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STEFAR: Ap-politiker Martin Kolberg er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og er stortingsrepresentant for Buskerud. Han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Ifølge tiltalen skjedde episoden i november etter at han tidligere ved to episoder hadde kastet henne mot en sofa og et stenbord slik at hun ved den første hendelsen slo hodet mot veggen.

- Hun visste av erfaring at han ble sur og sint hvis han ikke fikk sex. Hun sa at hun sa nei de fleste gangene, og hun hadde et tydelig kroppsspråk ved at hun snudde seg rundt og la dyna tett om seg. Ved et eksempel gjorde hun lekser meg sønnen da han beordret henne til soverommet, og da var hun redd, sier aktor Carl Fredrik Fari.

Fari mener tiltalte har kommet med trusler og stadige krenkelser mot eksen, og at han ved en anledning har løftet henne opp og kastet henne mot en sofa.

- I sum var hun under et stort psykisk press.

Aktor varslet at han ville legge ned påstand om straff seinere, sammen med prosedyren til den andre tiltalen.

GROVE TRUSLER:  Mannen (ryggen til) er tiltalt for å ha kommet med grove trusler. Ap-politiker Martin Kolberg er stefaren til 48-åringen. Foto Gunnar Hultgreen / Dagbladet
GROVE TRUSLER: Mannen (ryggen til) er tiltalt for å ha kommet med grove trusler. Ap-politiker Martin Kolberg er stefaren til 48-åringen. Foto Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!