EVAKUERING: Mennesker i de flomrammede områdene forsøker å komme med helikoptrene som evakuerer landsbyboere fra de flomrammede områdene i Nord-Pakistan. Flommen skal være den verste i landet på 80 år. Foto: AP/Scanpix
EVAKUERING: Mennesker i de flomrammede områdene forsøker å komme med helikoptrene som evakuerer landsbyboere fra de flomrammede områdene i Nord-Pakistan. Flommen skal være den verste i landet på 80 år. Foto: AP/ScanpixVis mer

Kolera sprer seg i flomorådene

100 000 mennesker rammet av kolera i Pakistans flomområder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rundt 100 000 mennesker har fått kolera eller mageinfeksjoner i flomområdene i Pakistan, ifølge lokale myndigheter. De fleste av dem skal være barn.

- Vår første prioritering er å evakuere de syke ut av flomområdet og så sørge for at de får medisinsk behandling, sier Syed Zahir Ali Shah, helseminister i den nordvestlige provinsen Khyber-Pakhtunkhwa.

- Til avsidesliggende strøk og til deler av Swat sender vi legeteam med helikopter, sier han.

- Vi har bekreftede rapporter om utbrudd av kolera i deler av Swat-området, sier Mian Iftikhar Hussain, informasjonsminister i provinsen.

Klager De flomrammede anklager myndighetene for ikke å gjøre nok for ofrene. Over 1,5 millioner mennesker skal være berørt av flommen nordvest i landet som hittil har krevd rundt 1 100 menneskeliv.

- Jeg hadde et hus med to rom i utkanten av Peshawar, bygd og betalt med mine hardt opptjente penger. Nå er alt borte i flommen, sier arbeideren Ejaz Khan, en av flere hundre som demonstrerte i den nordvestlige byen Peshawar mandag.

- Regjeringen hjelper ikke oss. Skolebygningen der jeg har ly er stappfull av mennesker, men ingen får mat eller medisiner, sier 53-åringen.

Internasjonal hjelp Redningsmannskaper forsøker ifølge myndighetene å nå fram til 27 000 mennesker som er isolert av vannmassene uten mulighet for å komme seg vekk ved egen hjelp. Mange skal ha søkt tilflukt på hustak eller klamrer seg til rester av ødelagte hjem og andre bygninger. Og flere av de flomrammede er misfornøyde med myndighetene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har på vegne av verdensorganisasjonen lovet hjelp til en verdi av opp til 10 millioner dollar, vel 60 millioner kroner.

Ifølge meteorologiske myndigheter er flommen utløst av et voldsomt regnskyll der det i løpet av 36 timer falt 312 millimeter nedbør. Flommen skal være den verste i Pakistan på 80 år.

(NTB)

STORE ØDELEGGELSER: Årets monsunregn er det kraftigste på 80 år, og har forårsaket store ødeleggelser. Foto: Mohammad Sajjad/AP/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Årets monsunregn er det kraftigste på 80 år, og har forårsaket store ødeleggelser. Foto: Mohammad Sajjad/AP/Scanpix Vis mer